Apelacioni sud u Beogradu / foto N1
06/02/2024 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud objasnio zašto je presuda za ubistvo Ćuruvije objavljena nakon 10 mjeseci

Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda, vijeće Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal je presudu donijelo 19. aprila 2023. godine poslije održanog pretresa

Presuda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije objavljena je 2. februara ove godine, skoro deset mjeseci pošto je donijeta, zbog toga što je tek tada pismeni otpravak presude ekspedovan iz suda, rečeno je Danasu u Apelacionom sudu u Beogradu.

- Do tada, postupak je bio u nejavnom dijelu i nikome, sem članova vijeća, sadržina donijete presude nije bila poznata - rečeno je iz Apelacionog suda za Danas.

Ekspedovanje presude podrazumijeva da se napisana presuda iz pisarnice pošalje prvostepenom sudskom vijeću, koje ga onda šalje dalje strankama u postupku.

Osim samog sadržaja presude, kojim su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobođeni krivice, kontroverze je izazvao i rok koji je sudu bio potreban da presudu objavi.

Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda, vijeće Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal je presudu donijelo 19. aprila 2023. godine poslije održanog pretresa. Saopštenje o presudi je na sajtu suda objavljeno 2. februara 2024. godine. Iz Apelacionog suda nisu pojasnili iz kog razloga je bilo potrebno deset mjeseci da se presuda pošalje prvostepenom sudu.

Više sudija sa kojima je Danas razgovarao, protok vremena između donošenja odluke i ekspedovanja presude označili su kao “neuobičajeno dugim” uz opasku da ne mogu da znaju detalje zbog kojih je to toliko trajalo.

Dodali su da nema ničega nezakonitog u toliko dugačkom roku, ali da je za produženje roka za izradu presude potrebno tražiti dozvolu predsjednika suda.

Kako se piše i objavljuje presuda

Procedura pred Apelacionim sudom nalaže da najprije vijeće, koje je u slučaju Ćuruvija brojalo pet članova, na sjednici raspravlja o odluci. Potom vijeće glasa i sastavlja se zapisnik.

Nakon što se donese odluka, sudija izvjestilac počinje da radi na pisanju presude. Po završetku, sudija izvjestilac daje presudu predsjedniku vijeća koji je potpisuje. Tek onda se presuda šalje u pisarnicu, pa dalje prvostepenom vijeću.

Saopštenje povodom presude u slučaju Ćuruvija je objavljeno na sajtu suda u petak, 2. februara, u popodnevnim časovima. Kako su naveli iz suda, saopštenja povodom donijetih odluka objavljuju na internet stranici suda svakog petka.

- Odluka da se odluke objavljuju petkom je donijeta nakon konsultacija sa predstavnicima sredstava javnog informisanja koji su obavijestili predstavnike Apelacionog suda da bi bilo korisno odluke objavljivati petkom imajući u vidu da novinari koji prate hroniku, uglavnom, tim danima nemaju dovoljno materijala za pisanje te bi na taj način bili u mogućnosti da imaju tekstove i vikendom. Takođe, u predmetima koji izazivaju veliko interesovanje javnosti odluke se objavljuju i drugim danima, čim prvostepeni sud primi odluku Apelacionog suda, naveli su iz suda napominjući da pitanje kada će saopštenje biti objavljeno nije regulisano važećim propisima, s tim što sud može izdati saopštenje tek kada je odluka ekspedovana iz suda jer se tada smatra javnom - naveli su iz Apelacionog suda.

Činjenica da je saopštenje objavljeno deset mjeseci nakon donijete presude otvorilo je spekulacije da je sud taktički odugovlačio kako presuda ne bi imala političke posljedice.

Mjesecima unazad predstavnici medijskih udruženja su upozoravali da je donijeta oslobađajuća presuda.

Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu i četvoricu okrivljenih oslobodio krivice za ubistvo Slavka Ćuruvije. Odluku je donijelo vijeće kojem je predsjedavala sudija Nada Hadži Perić. Sudija izvjestilac je bila sudija Vesna Petrović, a članovi Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:07