/ -FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
20/12/2022 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beograd najzagađeniji milionski grad u Evropi

U Srbiji je prije tri godine bilo 12. 700 prevremenih smrti zbog aerozagađenja, a zagađen vazduh je sedmi faktor rizika za smrtnost u Srbiji

Beograd je najzagađeniji milionski grad u Evropi, a kvalitet vazduha je pogoršan tokom 2022. godine, rečeno je danas na konferenciji koju su organizovali Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i Centar za održivi razvoj Srbije (CORS).

Kako su okupljeni istakli, aerozagađenje u Srbiji dovodi do hiljada prevremenih smrti godišnje, a odgovorno je i za nastanak niza karcinoma i drugih bolesti.

Milenko Jovanović ispred Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) ukazao je da ovogodišnji izvještaj o kvalitetu vazduha, koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine, neopravdano kasni.

On je podsjetio da u mnogim mjestima nije ni bilo zvaničnog mjerenja kvaliteta vazduha ili zbog neispravnosti postojećih stanica ili zato što ne postoje uopšte instalirana mjerenja za određene materije kao što su PM čestice, zbog čega se postavlja pitanje kvaliteta podataka koji su predstavljeni u izvještaju.

Kako je istakao, ono što je nesumnjivo jeste da je Beograd najzagađeniji milionski grad u Evropi, kao i da sve zone u kojima živi preko 250,000 stanovnika imaju zagađen vazduh.

Jovanović je i dodao da je dobro što je Vlada konačno usvojila Program zaštite kvaliteta vazduha od 2022. do 2030. godine, ali da se postavlja pitanje da li će biti novca za sprovođenje ovog dokumenta tokom naredne godine.

– Problem zagađenja više ne može da se gura pod tepih – kazao je Jovanović.

Ekspertkinja za uticaje životne i radne sredine na zdravlje Elizabet Paunović objasnila je da i drugi izvori potrvđuju ozbiljan uticaj aerozagađenja na zdravlje građana.

Kako je kazala, podaci Instituta za zdravstvenu metriku pokazuju da je 2019. u Srbiji bilo 12.700 prevremenih smrti zbog aerozagađenja, te da je zagađen vazduh sedmi faktor rizika za smrtnost u Srbiji.

– Srbija je visoko iznad svjetskog i evropskog proseka po smrtnosti usled aerozagađenja – dodala je Paunović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:30