/ - SCREENSHOT RTS
12/03/2023 u 11:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić i članovi Vlade položili vijenac na mjestu ubistva Đinđića

Na Đinđića je pucano 12. marta 2003. godine u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha

Danas je 20 godina od ubistva premijera Srbije i lidera DS-a Zorana Đinđića. Na mjestu na kojem je prije 20 godina izvršen atentat na nekadašnjeg premijera vijence su položili premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade.

Danas 20. godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položila je vijenac danas na zgradi Vlade, na mjestu gdje je ubijen Zoran Đinđić 2003. godine.

Polaganju venaca prisustvovali su ministri i ostali članovi Vlade Srbije.

Na Đinđića je pucano 12. marta 2003. godine u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha, piše RTRS.

U ubistvu su učestvovali bivši pripadnici Јedinice za specijalne operacije i pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", ali politička pozadina atentata nikad nije otkrivena.

Vlada je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu. Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvor.

U avgustu 2003. godine, podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih Milorad Ulemek Legija, predao se srbijanskim vlastima 2. maja 2004. godine.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu, u Odjeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamjenik.

Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:32