/ foto - PREDSJEDNIK.ME
12/03/2023 u 09:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Da je Đinđić živ, Srbija bi već bila članica EU

Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkan, istakao je predsjednik

Na današnji dan prije 20 godina ubijen je Zoran Đinđić, tadašnji predsjednik Vlade Srbije. Povom toga predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, naveo je da njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkan.

Danas 20. godišnjica ubistva Zorana Đinđića

- Da je živ, drugačije bi danas izgledali i Srbijia i region. Zoran bi ostvario svoj politički i životni cij: Srbija bi već bila članica EU. Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana. Bio mi je dragi prijatelj i saborac. Kao i prethodnih decenija, i danas sam u mislima sa njegovom porodicom. I sa Srbijom koja tuguje. Slava Zoranu Đinđiću- naveo je Đukanović na tviteru.

Podsjećanja radi, Vlada srbije  je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:13