/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
20/07/2023 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Firma iz Srbije na listi američkih sankcija zbog podrške Rusiji

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi MCI Trading DOO da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je danas da uvodi sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, a među sankcionisanima je i firma iz Srbije MCI Trading DOO, sa sjedištem u Beogradu.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi MCI Trading DOO da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka, prenosi RSE.

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ruska firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbjeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD, navodi se u saopštenju i dodaje da AK Microtech koristi neruske posrednike kako bi prikrio ruske primaoce.

Kako se dalje navodi, MCI Trending je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Firma MCI Trending i njen direktor Ivan Cvetić našli su se na listi sankcionisanih zbog, kako se navodi, materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbjeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške firmi AK Microtech.

Iz beogradske firme MCI Trending nisu odmah odgovorili na pisani upit Radija Slobodna Evropa povodom sankcija i navoda američkog ministarstva.

Na njihovom sajtu nema mnogo informacija i piše samo da je riječ o preuzeću čija je "pretežna djelatnost nespecijalizovana trgovina na veliko".

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja odbija da se priključi zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:58