/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
19/06/2023 u 22:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konfuzija i otkazivanje letova Er Srbije

Ako iste informacije potražite na drugim platformama, poput sajta Flightradar24.com, saznaćete da su otkazani letovi za Prag, Budimpeštu, Cirih, Bukurešt, Sofiju, Krakov… i spisak se dalje nastavlja

I najiskusnijim poznavaocima avio-saobraćaja teško je da utvrde spisak letova koji su danas otkazani, jer je nacionalni avio-prevoznik Er Srbija, te informacije sakrio na sajtu beogradskog aerodroma, kaže za N1 stručnjak za civilno vazduhoplovstvo Alen Šćuric. Navodi da je, na osnovu poređenja podataka iz različitih izvora - najverovatnije riječ o 11 letova.

Ako se informišete na sajtu beogradskog aerodroma – znate da su svi navedeni avioni Er Srbije, uprkos brojnim kašnjenjima, poletjeli kako je planirano.

Ako iste informacije potražite na drugim platformama, poput sajta Flightradar24.com, saznaćete da su otkazani letovi za Prag, Budimpeštu, Cirih, Bukurešt, Sofiju, Krakov… i spisak se dalje nastavlja.

Pitali smo nacionalnu avio-kompaniju da razjasni – ako je bilo otkazivanja letova, zašto ne samo da to nije objavljeno, već tih letova koje navode druge platforme, uopšte nema na spisku beogradskog aerodroma. Do emitovanja priloga nismo dobili odgovor.

-Aerodrom nije dužan da ispravlja greške avio kompanija. Pitanje je kako avio kompanija obavještava aerodrom, kada ga obavještava, i šta mu daje kao informaciju: da li je (let) otkazan, da li je otkazan, da li će da bude za tri sata ili pet sati. Te informacije aerodrom samo pasivno može da primi, i može da reaguje- kazao je za N1 Predrag Vujović, nekadašnji direktor JAT-a.

Putnici koji su neplanirano sa obje noge ostali čvrsto na zemlji, najbolje znaju koji let je danas otkazan. Svi ostali bi morali da sprovedu pravo istraživanje, uporede podatke iz više izvora, da bi utvrdili konačan spisak, kaže stručnjak za civilno vazduhoplovstvo Alen Šćuric.

On Ističe da ni juče nisu bile dostupne sve informacije.

-Moram da vas ispravim, nije šest, juče ih je bilo otkazano 11, što je 14,3 odsto svih letova juče. Ili, jednostavnije rečeno, svaki sedmi let Er Srbije je otkazan. Uz to, kompanija je imala više desetina letova koji su kasnili, tačnije 77,9 odsto letova je kasnilo ili bilo otkazano, od čega je 41,6 odsto letova imalo duga kašnjenja ili otkazivanja, što je posebno problematično-rekao je Šćuric.

U analizi regionalnog avio-portala Zamaaero, navodi se da Aerodrom Beograd nije objavio četiri otkazana leta za nedelju, 18. jun, što smatraju kao „nedopustivo“.

U tekstu se navodi da se prema podacima Flightradar24 za danas očekivalo otkazivanje još 11 letova – za Sofiju, Tel Aviv, Bukurešt, Tiranu, Cirih, Budimpeštu, Prag, Napulj, Kopenhagen i Milano.

Ponovo, informacije o tome nisu objavljene na sajtu aerodroma.

Šćuric proceijnjuje da je danas, kao i juče, otkazano oko 11 letova i dodaje da se te informacije ne smieu sakrivati od putnika. Smatra  i da su opravdanja kompanije za takve rezultate nedopustiva, jer se za sve probleme u avio-industriji znalo odavno.

-Isto tako Croatia airlines u Zagrebu ima iste probleme kao i Er Srbija, pa je ona juče imala 82,1 letova na vrijeme. Ako je Er Srbija imala 77,9 odsto letova koji su kasnije otkazani, a Croatia je imala 82,1 odsto letova na vrijeme, što vam to onda govori o opravdanjima Er Srbije- pita Šćuric i dodaje da su ta opravdanja apsolutno neprihvatljiva.

Iz kompanije Er Srbije navode da će izmena u saobraćaju biti i u narednim danima. O tome će, navode, SMS-om ili mejlom obavijestiti putnike, kojima je na raspolaganju i Korisnički centar. Ipak, na pet poziva redakcije N1 na navedeni broj, nije bilo odgovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 06:03