Zastava Srbije / - FOTO: N1
02/03/2024 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi izbori u Beogradu, odlučilo Predsjedništvo SNS-a

Znam da imate većinu, ali bolje i izgubiti nego da se desi situacija iz 2008, kada su Demokratska stranka i socijalisti počilili izbornu krađu, rekao je Vučić na konferenciji na medije u Predsjedništvu Srbije

U Beogradu će, nakon dva neuspjela pokušaja da se održi konstitutivna sjednica gradske skupštine, biti ponovljeni izbori.

To je nakon sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) 2. saopštio potpredsjednik Glavnog odbora te stranke Aleksandar Šapić.

- Podigli smo letvicu (legitimiteta). Donijeli smo odluku na našu štetu, ali se ne plašimo - rekao je Šapić, prenosi RSE.

Najavio je da će se na izbore izaći u " što širem frontu, u velikom pokretu - svih koji smatraju da se - vodila politika napretka za Beograd".

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije izjavio da je zamolio izbornu listu oko SNS-a da se ide na nove izbore u Beogradu.

- Znam da imate većinu, ali bolje i izgubiti nego da se desi situacija iz 2008, kada su Demokratska stranka i socijalisti počilili izbornu krađu - rekao je Vučić na konferenciji na medije u Predsjedništvu Srbije.

Na izborima 17. decembra nijedna lista ili partija nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Gradska skupština broji 110 odbornika, a Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva da bi nastavili da vrše vlast. Lista "Mi glas iz naroda" Branimira Nestorovića osvojila je šest mandata. Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" ima 43 odbornika, a desna koalicija "NADA", koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – sedam.

Dio opozicije smatra da su izbori u Beogradu pokradeni. Oni su zbog neregularnosti tokom decembarskih izbora, na koje su ukazali domaći i strani posmatrači, na više protesta zahtijevali poništavanje izbora na svim nivoima.

Vučić je na konferenciji za medije 2. marta u Beogradu pozvao vladu da odmah krene sa primjenom preporuka koje je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznijela u svom izvještaju o decembarskim izborima u Srbiji.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izvještaj o izborima u Srbiji, koji su održani 17. decembra prošle godine.

U njemu piše da je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji - dominiralo odlučujuće učešće predsjednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike -.

Navodi se, pored ostalog, da su - osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa -.

Pored ODIHR-a, na nepravilnosti u izbornom procesu ukazali su i strani i domaći posmatrači.

U međuvremenu je Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji je EP pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.

Izbori su u Srbiji održani 17. decembra na parlamentarnom i pokrajinskom nivou i u 65 gradova i opština u Srbiji, među kojima je Beograd.

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Beograda, koja je trebalo da se održi 1. marta, drugi put je odložena, za 3. mart, jer nije bilo kvoruma za njeno održavanje. Sjednici nisu prisustvovali odbornici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:50