/ Foto: ANDREJ CUKIC/EPA/SHUTTERSTOCK
16/01/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prošlo pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

U poslednjem intervjuu koji je dao, ocijenio je da Srbi na sjeveru Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba

U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu danas će biti obilježena godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića.

S više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu Oliver je pogođen u leđa i ubijen na današnji dan prije pet godina ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište suđenja za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična djela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Po navodima tužilaštva, u ubistvo Ivanovića umiješano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu koji je dao, ocijenio je da Srbi na sjeveru Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba.

- To su kriminalci i kabadahije koji voze džipove bez tablica - govorio je tada Ivanović. 

U vezu sa ubistvom Ivanovića dovode se i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:39