Nikola Selaković / - RTS
18/10/2022 u 23:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Selaković pred SB UN: Krajnji cilj Prištine je progon Srba sa Kosova

Selaković je na sjednici u Njujorku rekao da Priština „aktivno radi na postavljanju administrativnih prepreka, preduzimajući mjere koje nisu dogovorene u briselskom dijalogu“

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN optužio prištinske vlasti da sabotiraju napore Beograda i drugih aktera u briselskom dijalogu sa krajnjim ciljem progona Srba sa Kosova.

Tokom razmatranja novog šestomjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu, Selaković je na sjednici u Njujorku rekao da Priština „aktivno radi na postavljanju administrativnih prepreka, preduzimajući mjere koje nisu dogovorene u briselskom dijalogu“.

„Neodgovornim ponašanjem Priština sabotira napore ne samo Beograda, već i Evropske unije i drugih uključenih aktera iz međunarodne zajednice, sa namjerom da postigne dva cilja. Prvi cilj je izbjegavanje sprovođenja preuzetih obaveza, a drugi, krajnji i daleko alarmantniji je zastrašivanje, marginalizacija i progon Srba“, kazao je Selaković.

Selaković je naveo da Priština primjenjuje politiku reciprociteta, „dobro osmišljenu malicioznu strategiju koja nažalost nije samostalno smišljena“.

„Stalno insistiranje na međusobnom priznanju kao centralnom dijelu dijaloga demonstrira suštinsku nespremnost rukovodstva u Prištini za pronalaženje bilo kakvog kompromisnog rješenja“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je optužio kosovske vlasti da „jednostranim potezima svjesno i sistematski doprinose etničkim podjelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva“.

„Nažalost, posljednjih nekoliko mjeseci nisu donijeli više stabilnosti (na Kosovu) i situacija nije onakva kakva je predstavljena u izvještaju. Jednostranim potezima Priština nastavlja da svjesno i sistematski doprinosi etničkim podjelama i diskriminaciji nealbanskog stanovništva. Prema našim saznanjima, zabilježeno je 105 etnički motivisanih incidenata od početka godine“, kazao je Selaković.

Naveo je da Priština „svjesno potpiruje međuetničke tenzije, koristeći sve raspoložive metode“.

„Priština je fokusirana na ono što se desilo u prošlosti, ali zaboravlja da pomene kako nealbanci na Kosovu danas žive. Srbe i dalje zastrašuju na različite načine, primoravaju ih da napuste sela i gradove, i obeshrabruju pokušaje raseljenih da se vrate“, rekao je Selaković.

Dodao je da prištinske vlasti „planski rade na tome da uklone i izbrišu što je više moguće kulturnog i nacionalnog diverziteta koji još opstaje“.

„Neophodna je istinska politička volja međunarodnih činilaca i Prištine, kako bi se stvorili uslovi za početak kraja diskriminacije na nacionalnoj osnovi i zajednički život u južnoj srpskoj pokrajini“, kazao je Selaković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:31