Šumarice, Kragujevac / - N1/ MILAN NIKIć
21/10/2023 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjećanje na strijeljanje civila: U Šumaricama održan "Veliki školski čas"

Sjećanje na oktobarske žrtave svake godine počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za pokoj duša strijeljanih civila u selima Grošnica, Maršić i Ilićevo 19. oktobra

Pored humke strijeljanim đacima kragujevačke gimanazije, koji su iz školskih klupa izvedeni na stratište 21. oktobra 1941. godine u 11 časova, u istom terminu izvedena je poema "Šum, Šumarice", autora Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače. U Kragujevcu je 82. godišnjica masakra nad civilima od strane snaga nacističkog Vermahta započela molebanom-pomenom strijeljanima koji su služili sveštenici šumadijske eparhije SPC, prenosi N1.

Potom su vijence pored humke položile delegacije Prve kragujevačke gimnazije, Vojske Srbije, grada Kragujevca, Milorad Veljović izaslanik predsjednika Republike Srbije, predstavnici ambasada Njemačke, Austrije,BiH, Poljske, Velike Britanije, Slovačke, SAD, Francuske, Belorusije i Kazahstana, boračkih organizacija, gradova prijatelja iz inostranstva, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Poemu „Šum, Šumarice“ izveli su glumci Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca.

Sjećanje na oktobarske žrtave svake godine počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za pokoj duša strijeljanih civila u selima Grošnica, Maršić i Ilićevo 19. oktobra.

Povod za strijeljanja u Kragujevcu u oktobru 1941. godine nacistička kaznena ekspedicija našla je u zasjedi 16. oktobtra 1941. koju su postavili pripadnici dva pokreta otpora i ubili 10 vojnika Vermahta i povredili 26, na putu Kragujevac- Gornji Milanovac.

Direktni izvršioci strijeljanja u Šumaricama bili su pripadnici Prvog bataljona 724. pješadijskog puka Vermahta i Trećeg bataljona 749. pešadijskog puka. Istorijski podaci pokazuju da je u oktobru 1941. godine ubijeno je 2.796 osoba, od toga 412 u prigradu i selima Kragujevca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:57