Photo by Jannik Kiel on Unsplash / - PHOTO BY JANNIK KIEL ON UNSPLASH
31/10/2022 u 16:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija: Predloženo uvođenje doživotne kazna zatvora za silovanje

Pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova krivična djela nesumnjivo bi uticalo i preventivno na potencijalne učinioce

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Zaključak povodom inicijative predsjednika Aleksandra Vučića za izmjenu Krivičnog zakonika, koja ima za cilj pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična djela silovanja i nasilja u porodici, saopšteno je iz vlade.

U inicijativi je predložena kazna zatvora za krivično djelo silovanja od pet do dvadeset godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično djelo nasilje u porodici.

Ministarstvo pravde će, u narednom periodu, raditi na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, u skladu sa predloženom inicijativom.

Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a nakon čega će biti na redu javna rasparava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

-Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a prije svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih djela. Takođe, pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična djela silovanja i nasilja u porodici, značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uvjerene da će država biti tu za njih da ih zaštiti- navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova krivična djela nesumnjivo bi uticalo i preventivno na potencijalne učinioce, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:03