Boško Savković / - FOTO: N1
05/06/2023 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo tereti Boška Savkovića za pozivanje na nasilnu promjenu uređenja

Viši sud u Beogrdu traži da mu se odredi pritvor kako ne bi uticao na svjedoke i ne bi ponovio krivično djelo

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je Boško Savković, koji se sumnjiči da je na protestu "Srbija protiv nasilja" 3. juna u Beogradu nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsjednika Aleksandra Vučića, sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vješanje, saopštilo je Više tužilaštvo.

Savković se tereti da je izvršio krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i na saslušanju je iznio svoju odbranu, a prenosi N1.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogrdu da mu odredi pritvor kako ne bi uticao na svjedoke i ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično djelo.

Tužilašvo dodaje da se sumnja da je okrivljeni kao učesnik protesta "Srbija protiv nasilja" uputio preteću poruku predsjedniku Srbije u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, te pozivao građane i podsticao ih da silom i primjenom nasilja svrgnu sa vlasti najviše državne organe, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsjednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje.

– Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana – naveli su iz Tužilaštva.

Novinar Boško Savković priveden je pod sumnjom da je na protestu "Srbija protiv nasilja" u subotu nosio "obješenu lutku sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Savkovićeva ćerka Emilija rekla je za "Danas" da su se četvorica muškaraca pojavila kod njih na vratima bez ikakvog naloga za privođenje.

– Nas 15 se skupilo kod spomenika (Trg Nikole Pašića). Transparent je sve vrijeme bio tu i na slikama se pojavila i neka lutka. Čekamo šta će biti. Riječ je o lutki koju premijerka Srbije kači na tviter nalog. Transparent je i dalje kod nas, gledamo u njega. Inspektori koji su došli su ga vidjeli. Ali sa lutkom nemamo veze – kaže ona za "Danas".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:56