Ilustracija / - EPA
17/06/2023 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanredno stanje 52 grada i opštine u Srbiji zbog poplava

Najkritičnija situacija danas je na području Kraljeva gdje je, pored desetina poplavljenih kuća, kod mjesta Adrane, odnijela i polovina mosta na Ibarskoj magistrali koji vodi ka jugozapadu Srbije

Više od 200 ljudi je evakuisano, a vanredno stanje je na snazi u 52 grada i opštine u Srbiji nakon što su obilne padavine za manje od 48 sati izazvale poplave, klizišta i klizišta, porušene mostove, djelove puteva i oštetili komunalnu infrastrukturu.

Najkritičnija situacija danas je na području Kraljeva gdje je, pored desetina poplavljenih kuća, kod mjesta Adrane, odnijela i polovina mosta na Ibarskoj magistrali koji vodi ka jugozapadu Srbije.

U Kragujevcu je voda prodrla u urgentno odjeljenje Kliničko-bolničkog centra, koje je prinuđeno da promijeni režim rada i prima samo životno ugrožene pacijente. Poplavni talas se kreće prema jugu.

Kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS), vatrogasno-spasilačke ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a intervenišu u naseljima centralne i zapadne Srbije u kojima su se u Jagodini izlile reke i lokalni vodotoci. Trstenik, Brus, Kosjerić i Sokobanja.

Najveća šteta pričinjena je na stotine kuća i stambenih objekata, javne ustanove, uključujući bolnice, hiljade hektara su pod vodom. Bučne poplave nanijele su veliku štetu na putnoj infrastrukturi.

Zbog padavina se urušio dio autoputa na Moravskom koridoru

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se danas očekuju obilne padavine na istoku i jugoistoku zemlje, a mogući su visoki vodostaji u slivovima najmanje tri rijeke na istoku Srbije, što će zahtijevati vanredne mjere zaštite od poplava.

Srbija: Vanredna situacija u 42 grada i opštine

Meteorolozi za sjutra popodne predviđaju slabljenje i prestanak padavina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:04