/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
15/04/2023 u 14:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Srbije usvojila paket mjera dogovoren sa Srbima sa Kosova

Iz Vlade su istakli da su sve odredbe tog Paketa mjera obavezujuće za sve organe državne uprave i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Vlada Srbije usvojila je paket mjera koji je dogovoren na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova u četvrtak u Raški, prenosi N1.rs.

Kako je saopšteno iz Vlade, „paketom mjera zaštite prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija traži se hitna reakcija međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste registarske tablice Srbije“.

Kako se dodaje, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rješenja po tom pitanju.

- U slučaju da Privremene institucije samouprave u Prištini odbace kompromisno rešenje i nastave da na Kosovu i Metohiji onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Srbije, nadležni organi Srbije će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim mjerama u zaštiti ustavnog poretka. U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaju Privremene institucije samouprave u Prištini preduzeti ciljane arbitrarne mjere - kaže se u saopštenju.

Paketom mjera traži se i „bezuslovno i hitno“ formiranje Zajednice srpskih opština, što je istaknuto kao „apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko djelovanje u Pokrajini“.

- Privremene institucije samouprave u Prištini su dužne da obezbijede da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju. To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine - navodi se u saopštenju Vlade.

Paketom se dalje traži od nadležnih međunarodnih civilnih i bezbjednosnih misija na Kosovu da u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija SB UN 1244 hitno preduzmu mjere za zaštitu života i prava Srba i obezbijede povlačenje albanskih policijskih snaga sa sjevera.

- Vlada Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj Privremenih institucija samouprave u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije. Vlada Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer Privremene institucije samouprave u Prištini ovim putem nastoje da stvore situaciju u kojoj će dva odsto albanskog stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije upravljati i odlučivati nad 98 odsto Srba koji tu žive - navodi Vlada Srbije.

Dodaje se da „Vlada podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život u Prištini tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa sjevera Kosova i Metohije“.

- Srbija će preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mere, kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Takođe će pojačati mjere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina. U tom cilju, Vlada Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mjere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama - navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da su sve odredbe tog Paketa mjera obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:02