FOTO: Unsplash - Stefan Kostić Zastava Srbije, Srbija / - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
08/02/2024 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučević: Zahtjev EP za istragu o izborima podsjeća na ultimatum iz 1914. godine

Vučević smatra kao krajnje zabrinjavajuće to što su predstavnici opozicije, kako je naveo, išli da govore sve najgore o sopstvenoj državi i sopstvenim građanima

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas, povodom Rezolucije Evropskog parlamenta, da zahtjev za istragu u vezi sa izborima podsjeća na "ultimatum iz 1914. godine", ali da nisu u pitanju izbori, nego odnos Srbije prema Kosovu i Metohiji, prema Republici Srpskoj, Rusiji...

Srbija je suverena i nezavisna država, slobodna i slobodarska i njeni građani su odlučili ko će državu da vodi u naredne četiri godine, poručio je Vučević u objavi na Instagramu, prenosi N1.rs.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji

Vučević smatra kao krajnje zabrinjavajuće to što su predstavnici opozicije, kako je naveo, išli da govore sve najgore o sopstvenoj državi i sopstvenim građanima.

- Nisu oni napadali Aleksandra Vučića, ni neku stranku, nego su praktično optužili Srbiju. Naravno da je personifikacija svega onoga što se napada kroz Evropski parlament Vučić, jer brani Srbiju, ali nisu u pitanju izbori. U pitanju je naš odnos prema Kosovu i Metohiji, prema Republici Srpskoj, Ruskoj Federaciji. Činjenica je da nismo uveli sankcije, da smo jedina evropska država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji - naveo je Vučević, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Prema njegovim riječima, sve je to razlog da se iskoristi ovaj tzv. povod i pritužba oko izbora koji su maksimalno bili fer i demokratski, sa najvećim brojem posmatrača i sa najmanjim brojem pritužbi, žalbi, prigovora.

Navodeći da su sve stranke imale predstavnike – od biračkih odbora do Republičke izborne komisije, Vučević je dodao da je i više međunarodnih institucija i organizacija učestvovalo u kontroli i nadzoru sprovođenja izbornog procesa.

- Vladajuća stranka skratila je sebi mandat i raspisala izbore na zahtjev opozicije koja je išla u Strazbur da pljuje sopstvenu državu i građane, da bi nam to danas u Rezoluciji stavili na teret. Da smo, ne znam šta, nedemokratski uradili time što smo izašli na vanredne izbore. Možete da vidite čitav niz besmislenih optužbi na račun naše države, a istovremeno imamo vrlo važnu sednicu SB UN- naveo je Vučević.

- Ja bih voleo da je Evropski parlament, recimo, usvojio rezoluciju i pozvao (Aljbina) Kurtija da ne vrši pritisak na Srbe, da ih ne proganja, ne hapsi pod lažnim optužbama, da ne upucavaju naše sunarodnike, da odgovaraju oni koji su vršili zlodjela prema Srbima, da dobijemo odgovore koji su sve ljudi učestvovali u zločinima nad srpskim narodom. Takve rezolucije nema - dodao je Vučević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:26