/ ALEKSANDAR VUčIć
23/08/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Srbija tražila da se izbace sankcije Rusiji iz deklaracije

Vučić je rekao da je Srbija bila eksplicitno protiv stava koji se ticao sankcija Rusiji i da je taj stav izbačen

PredsJednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je Srbija bila protiv toga da u deklaraciji koju su usaglasili lideri sa Balkana, Evropske unije i Ukrajine budu navedene sankcije protiv Rusije.

Vučić je rekao da je Srbija bila eksplicitno protiv stava koji se ticao sankcija Rusiji i da je taj stav izbačen.

Kako je naveo jedino je Srbija bila protiv toga, prenosi RSE.

Lideri sa Balkana, Evropske unije i Ukrajine usaglasili su 22. avgusta na neformalnoj večeri u Atini deklaraciju u kojoj se između ostalog navodi snažna i "nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrijednostima demokratije i vladavine prava".

- Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i da odgovorni moraju biti pozvani na odgovornos-, piše u deklraciji objavljenoj na zvaničnoj stranici premijera Grčke.

Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija su navedeni kao regioni čije prihvatanje u EU znači "strateško ulaganje u mir, bezbjednost i stabilnost u Evropi".

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da svakoga dana od njega traže da Srbija uvede sankcije Rusiji. Predsjednik Srbije je naveo da je u Atini imao pristojan i korektan razgovor sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kako je rekao razgovarali su o svemu, o situaciji na ratištu, o evropskom putu, Kosovu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:04