Црногорско приморје / - фото: Википедија
13/03/2022 u 12:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џогановић: Окренути се региону и земљама централне и западне Европе

За ову годину, на вријеме смо дали препоруке да се промотивне активности усмјере ка региону и земљама централне и западне Европе, казала је Џогановић

Црна Гора би промотивне активности ове сезоне требало да усмјери ка региону и централној и западној Европе, оцијенила је директорица Удружења издаваоца приватног смјештаја, Бранка Џогановић, и додала да све мора бити интезивније и транспарентније у циљу продуктивније сарадње.

Она је рекла да је девиза Удружења да комшија није конкуренција и да из тог разлога желе да пошаљу поруку да је кључ у сарадњи, договарању и планирању.

– За ову годину, на вријеме смо дали препоруке да се промотивне активности усмјере ка региону и земљама централне и западне Европе. Наша је тежња да се орјентишемо ка дестинацијама којима смо доступни и друмски. То су чешћа, вансезонска и сезонска путовања, везана за годишње одморе и распусте, али и за манифестације, празнике, одређене прославе – рекла је Џогановић агенцији Мина-бизнис. 

Она сматра да ће Црна Гора, као дестинација, напредовати много више у дијелу разноликости садржаја и услуге кроз орјентацију ка тим тржиштима.

– Не мислим само на регион. У Хрватској, на примјер, од укупног броја ноћења, само се пар процената мање оствари у камповима у односу на приватни смјештај. Гости из Чешке, Пољске, Словачке, Мађарске и Румуније бирају мање туристички популарне градове у дестинацији, бораве ван градског центра и то је прилика за власнике смјештаја у залеђу и сеоских домаћинстава да повећају посјећеност – навела је Џогановић.

Што се цијена тиче, у Удружењу остају при препоруци да цијена треба бити реална.

– Враћање на цијене из 2018/2019 је најближе нашој препоруци – објаснила је Џогановић.

Она је навела да је ратни сукоб у Украјини уздрмао свјетску економију па самим тим и црногорску.

–Санкције уведене због агресије Русије имају негативне посљедице за све стране. Након коронакризе актуелна ратна ситуација између двије државе, које значајно утичу на економију, додатно ће успорити и отежати наш опоравак. Посљедице се већ осјећају кроз раст цијена енергената и хране, што ланчано узрокује раст цијена услуга од којих смо свакодневно зависни–рекла је Џогановић.

Према њеним ријечима, стандард људи са било којег емитивног тржишта је угрожен, појачана је бојазан за сигурност и то све ће утицати на планирање путовања.

– Корона нас је научила да морамо бити спремни на све услове, али и да морамо дјеловати заједно и системски. Потребне су јасне смјернице које ће водити сваког појединца у одговарајућем правцу, да би изашли на крај са посљедицама, што мање рањени – казала је Џогановић.

Она је саопштила да, иако смо као дестинација постизали фантастичне резултате када је западно тржиште у питању, недостатак одговарајуће стратегије на националном нивоу, као и координисане сарадње свих привредних субјеката на локалном, довели су до тога да та тржишта изгубимо.

– Квалитет понуде није пратио потражњу, квалитет садржаја и сервиса такође, и то је резултирало повлачењем главних туроператора за ова тржишта. Годинама уназад фокус и највећа очекивања су постављена ка руско-украинском тржишту. Већ прошле године се осјетила разлика, јер гостију са руско-украјинског тржишта није било у мјери у којој се очекивало – казала је Џогановић.

Што се приватног смјештаја тиче, прошле сезоне је доминирао регион.

Џогановић сматра да је добра стратегија Националне туристичке организације (НТО) да маркетиншке активности за ову годину усмјери ка чешком и словачком тржишту.

Црна Гора се промовише и на тржиштима централне, западне Европе и региона и то има ефекта.

– Уназад мјесец имамо одређени број гостију из Нјемачке и Француске у појединим хотелским капацитетима. Томе су сигурно доприњели и Б2Б састанци страних агенција са представницима наших хотела. Ово може значити да је то добар правац, али све мора бити интезивније и транспарентније. Онлине wебинари и презентације морају постати дио наше свакодневице ако желимо да успоставимо чвршћу и продуктивнију сарадњу – поручила је Џогановић.

Говорећи о отказивању резервација, она је казала да отказивања нијесу везана само за тржишта Русије и Украјине.

– Тренд раног букинга се губи и, према резултатима истраживања резервационих канала, гости ће најсигурније резервисати 30-ак дана прије планираног доласка. У међувремену су им важне могућности бесплатног отказивања и промјене датума. Трендови у путовањима су се значајно промијенили. Морамо познавати своје госте, интересовања и потребе, да бисмо испунили очекивања – додала је Џогановић.

Она је казала да су гости из региона, који су били вјерни неким другим тржиштима, прошле сезоне оставили позитивне оцјене за квалитет смјештаја, који је значајно побољшан у односу на неки ранији период.

Гости са украјинског тржишта су присутни све више у овом вансезонском периоду.

– Одабрали су и наше приморје за боравак сљедећих пар мјесеци, да сачекају рјешавање ситуације у њиховој земљи. Трудимо се бити добри домаћини у овој изузетно сложеној ситуацији – рекла је Џогановић.

Она је саопштила да без институционалне подршке, специјализованих програма подршке за унапређење капацитета, програма едукације и дигиталних рјешења, не постоји начин да се надомјесте губици који се гомилају од 2019. године.

– Без интензивне, организоване кампање за приватни смјештај са националног нивоа, уз дефинисање производа и понуде на локалном нивоу, имаћемо и даље 30 дана сезоне, а то није проблем одрадити ниједном издаваоцу. Проблем је осталих 210 дана када гостију нема. Морамо постићи континуитет у сарадњи са локалним туристичким организацијама и локалним самоуправама – тврди Џогановић.

Она сматра да треба дефинисати локални производ и заједно са смјештајем промовисати на тржиштима којима смо најдоступнији.

– Општина Бар је показатељ добре сарадње на локалном нивоу и планског размишљања када је дефинисање туристичког производа у питању. Они су се одредили као дестинација за породични одмор и цијела понуда града ће се развијати у том правцу. Капацитети приватног смјештаја у Бару, који су до сада чинили 85 одсто капацитета града, имају прилику да се организују, прилагоде и обезбиједе госте у дужем временском интервалу –закључила је Џогановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:05