članovi udruge ”Olea” iz Zadra / - DRAšTVO MASLINARA
08/04/2024 u 10:28 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U posjeti Baru članovi udruge "Olea" iz Zadra

Društvo maslinara Bar i članovi Prvog crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja ugostili su članove Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja "Olea" iz Zadra.

Nakon šetnje kroz Stari Bar, Zadrane je ugostio Dino Bećović, vlasnik restorana Kaldrma.

- Uz pripremljeno osvježenje, barski maslinari su sa gostima razgovarali o aktuelnostima u maslinarstvu i uljarstvu kao i o protekloj maslinarskoj godini koja se pamti kao veoma loša za cio region. Posebna pažnja u razgovoru je posvećena senzorskoj ocjeni kvaliteta maslinovog ulja kojom se bave kako gosti tako i domaćini, organizovana je i zajednička degustacija uzorka barskog maslinovog ulja vlasnika Orhana Babovića. Članovi udruge "Olea" imaju dugogodišnje iskustvo u senzorskoj ocjeni kvaliteta maslinovog ulja i iskazali su spremnost da u svakom pogledu pomognu Prvom crnogorskom panelu da unaprijedi svoj rad. Predsjednik Udruge "Olea" Željko Vrsaljko i voditeljica panela Anastazija Milardović su istakli da će kolegama iz Crne Gore pružiti podršku u osnaživanju Prvog crnogorskog panela gdje god je to moguće - naveli su Društva maslinara Bar.

Maslinarsko druženje je nastavljeno posjetom Džidžarinu, gdje su predstavnici Društva maslinara Bar goste upoznali sa svim njegovim karakteristikama i potencijalima.

image

članovi udruge "Olea" iz Zadra

- DRAšTVO MASLINARA
image

članovi udruge "Olea" iz Zadra

- DRAšTVO MASLINARA
image

članovi udruge "Olea" iz Zadra

- DRAšTVO MASLINARA

Gostima su predstavljeni projekti koje je Društvo maslinara Bar realizovalo u Džidarinu kao što je obnova starog mosta na Suvom potoku, izgradnja maslinarskog puta kroz Džidžarin, uređenje ostataka crkve Sv. Urbana, putevima maslina itd. Oni su bili oduševljeni ambijentom u Džidžarinu, a posebno veoma starim maslinama koje stotinama pa i hiljadama godina opstaju na ovom prostoru, što predstavlja, kako je rečeno, potencijal za stvaranje ekskluzivnog brenda.

Iz Društva maslinara Bar naglašavaju da se raduju što se sve više maslinarskih organizacija iz Dalmacije odlučuje da organizovano posjeti Crnu Goru. Prije mjesec dana u posjetu Baranima su bili maslinari sa Hvara članovi udruge „Sveti Špirijun“.

- Pored svih lijepih stvari o kojima smo pričali gostima sa Hvara i iz Zadra bilo je neprijatno objasniti kako to da Kuća maslina koja krasi Stari Bar još uvjek nije otvorena. Kako to da za Društvo maslinara Bar tamo nema mjesta, iako im je godinama unazad, na mnogim manifestacijama u Hrvatskoj, Kuća maslina predstavljana kao projekat u čijoj realizaciji je Društvo aktivni učesnik, odnosno projekat gdje će Društvo sa ostalim maslinarskim organizacijama Crne Gore biti domaćin - kazali su iz Društva maslinara.

Oni su se zahvalili rukovodstvu i članovima Udruge Olea na posjeti, kako na pruženim savjetima i preporukama, tako i na ponudi za pomoć kada je u pitanju rad panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja u pitanju.

- Ovo sigurno nije kraj druženja, već će se ono nastaviti. Ove posjete su prilika da se razmjene znanja i iskustva ali, što je još važnije, prilika su da se veze između maslinara ojačaju. Zadrane su, oovom prilikom, ugostili Dino Bećović, Veselin Vulićević i Ćazim Alković - zaključili su iz Društva maslinara Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:36