/ - Фото: Pexels
07/12/2023 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ANKETA: Čitaoci smatraju da treba promijeniti kompletan obrazovni sistem

Stanje prosvjete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori je veoma zabrinjavajuće, ocjenjuju stručnjaci i napominju da je potrebna hitna reakcija nadležnih

Čitaoci portala Dan, glasanjem u anketi, smatraju da treba promijeniti kompletan obrazovni sistem u Crnoj Gori. Čak 65 odsto čitalaca smatra da nam ne funkcioniše obrazovni sistem. Njih 16 odsto smatra da treba bolje kontolisati nastavni proces i ocjenjivanje. Da treba prilagoditi gradivo smatra oko 11 odsto anketiranih, dok je za opciju pobljšati materijalni položaj prosvjetnih radnika glasalo  osam odsto čitalaca portala.

image

Rezultati ankete portala Dan

portal Dan

Crnogorski učenici na PISA testiranju 2022. godine ostvarili su najslabije rezultate od 2012. godine i to iz sve tri oblasti provjere znanja - čitanja, matematike i nauke.

Naši đaci su daleko ispod OECD prosjeka u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti, a u odnosu na region bolji su od petnaestogodišnjaka iz Sjeverne Makedonije, Albanije i sa Kosova. Slabije rezultate imaju od svojih vršnjaka iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Na PISA testiranju učestvovalo je 49 srednjih škola – gimnazija, mješovitih i stručnih škola. Crnogorski učenici su na testu iz matematike na 54. mjestu, čitanja 56. i nauke na 62. mjestu.

Stanje prosvjete i kompletnog obrazovnog sistema u Crnoj Gori je veoma zabrinjavajuće, ocjenjuju stručnjaci i napomonju da je potrebna hitna reakcija nadležnih. Iz resornog ministarstva najavljuju ubrzane reforme koje će ići kako su istakli "u svim pravcima".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:44