foto: vlada cg / - FOTO: VLADA CG
12/10/2023 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović u Beogradu uručuje zahvalnice predstavnicima crnogorske dijaspore

Dodjelu zahvalnica inicirala je naša ambasada, u cilju afirmacije doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorskih iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih Interesa i jačanju veza sa Srbijom

Premijer Dritan Abazović boraviće 17. oktobra u radnoj posjeti Srbiji povodom uručenja zahvalnica predstavnicima crnogorske dijaspore-iseljenicima, na  svečanosti u organizaciji Ambasade Crne Gore u toj zemlji.

U platformi o posjeti koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, inicijativu za organizaciju događaja pokrenula je Ambasada, u cilju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore i iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih Interesa i jačanju veza sa Srbijom, kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi.

- Stoga je, po osnovu prethodno obavljenih širih konsultacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Republici Srbiji, Ambasada definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavljati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Srbiji - navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da je unapređenje veza i briga o dijaspori- iseljenicima sastavni dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj prvrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore-iseljenika.

Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzulame mreže.

- Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblastl, započelo sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore-iseljenika - objašnjeno je u dokumentu.

Pored Abazovića, u crnogorskoj delegaciji biće generalni sekretar MVP Mileta Radovanić, savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić i savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije Radivoje Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:12