/ ILUSTRACIJA FOTO - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
22/12/2023 u 20:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aktiv istorije Gimnazije „Slobodan Škerović“: Tvrdnja da je Mihailović komentarisao ishod referenduma neprovjerena i nedokazana

Kritika profesora što je na prezentaciji prikazan pogrešan broj žrtava crnogorske vojske u bici na Mojkovcu nije do kraja opravdana. U pitanju je štamparska greška zbog jedne nenamjerno dodate nule, navode reagovanjem

Aktiv istorije Gimnazije „Slobodan Škerović“ reagovao je povodom, kako navode, neprimjerenog medijskog napada na kolegu Radomira Mihailovića.

Reagovanje prenosimo integralno.

"Sa zaprešćenjem smo primili informaciju koju su plasirali mediji o političkom djelovanju profesora istorije Radomira Mihailovića na času  odjeljenja četvrtog razreda Gimnazije. Poznata  medijska kuća koje se dominantno bavi političkim temama,ovog puta je za metu napada odabrala uzornog profesora najrazvijenije i najznačajnije prosvjetne ustanove u Crnoj Gori. Pomenuta medijska kuća se poslužila anonimnom i neprovjerenom prijavom učenika maturskog odjeljenja,koja je potom pompezno proširena medijskim prostorom,bez mogućnosti predmetnog nastavnika da iznese svoje mišljenje o nastvnoj jedinici i održanom času.Glavni dio teksta ovog  napada se odnosio na partijsku pripadnost profesora Mihailovića i članstvo u  upravnom odboru nekog gradskog preduzeća,što je elementarno pravo svakog građanina i ne bi smjelo  da bude dio informacije koja govori o njegovom radu na času.

Nakon sagledavanje informacija koje su prenijeli mediji, članovi aktiva istorije iznose svoje reagovanje sledećim izjavama:

Tvrdnja da je kolega Mihailović komentarisao ishod i validnost referenduma koji je  održan u Crnoj Gori 2006.godine je neprovjerena i nedokazana. Dobro upoznati sa  metodom  rada i  izuzetnim pedagoškim  taktom  kolege Mihailovića iznosimo duboku sumnju da je pomenuti referendum  uopšte bila tema na časovima maturskog odjeljenja u prvom i drugom klasifikacionom periodu(tromjesječju).

Kritika profesora što je na prezentaciji prikazan pogrešan broj žrtava crnogorske vojske u bici na Mojkovcu nije do kraja opravdana. U pitanju je štamparska greška zbog  jedne  nenamjerno dodate nule. Prezentacija je relativno nova nastavna metoda pa su greške u kucanju  prilikom pripreme časa prirodne i dešavaju se svim nastavnicima koji ovu metodu koriste. Uostalom ova prezentacija je preuzeta - nasleđena je -  od kolege koji više nije član aktiva istoije, ali je i on imao reference izuzetnog predavača.

Činjenica koju je profesor Mihailović predočio učenicima  da su ratnici na Mojkovcu svojom pobjedom  „Uspjeli da obezbjede odstupnicu srpskoj vojsci“ je uzeta iz sadržaja udžbenika  koji je predviđen zakonom i programom u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Tačna je i činjenica da  sama bitka nije mogla  uticati  na krajnji ishod, okupaciju  Crne Gore od strane austrougarske.  

Profesor Mihailović je upravo ovih dana  dobio od prosvjetnog nadzora  najveće ocjene i pohvale za svoj rad, a prethodne godine i od kolega iz aktiva koji su prisustvovali njegovom času.

Pozivamo medije, političke djelatnike da se sa posebnim oprezom  odnose prema profesorima naše ustanove, jer ovakav medijski  linč nikome  ne donosi korist.Posebno je ovakav vid komunikacije i medijskog informisanja štetan po mlade generacije koje tek treba da značajno djeluju u društvenoj  zajednici.

Aktiv istorije Gimnazije Slobodan Škerović bezrezervno pruža podršku kolegi Radomiru Mihailoviću i smatra da je on izuzetno dobro kadrovsko rešenje za rad u našem prosvjetnom sistemu".

(VIDEO) Vuković Kuč: Profesor Gimnazije pred učenicima negirao tekovine 21. maja 2006., ministarka da reaguje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:47