Nebojsa Asanovic advokat Dana / NEBOJSA ASANOVIC ADVOKAT DANA-IVAN PETROVIC-IPE
10/02/2024 u 13:25 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović o istragama napada na novinare: Nužna saradnja sa stranim institutima i stručnjacima

Asanović smatra da јe nužno uspostaviti saradnju sa inostranim stručnim institutima koji imaju laboratorije i sve druge uslove i načine, a koji se bave otkrivanjem i razjašnjenjem svih tragova u vezi sa izvršenim krivičnim djelima

U istragu o ubistvu glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića treba u najvećoj mogućoj mjeri uključiti nauku i savremena tehnička i tehnološka dostignuća i angažovati priznate stručnjake iz tih oblasti, ociјenio јe advokat Neboјša Asanović, član Komisiјe za praćenje istraga napada na novinare. Smatra da јe takav pristup dosad izostao u istrazi o ubistvu Јovanovića, čiјi počinioci nisu procesuirani ni nakon gotovo 20 godina od zločina.

Asanović smatra da bi Komisija trebalo da predloži Vladi da se obeća novčana nagrada licu ili licima za korisnu informaciju koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se rasviјetli ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog djela.

– U istragu o ubistvu Duška Jovanovića treba u najvećoj mogućoj mjeri uključiti nauku i savremena tehnička i tehnološka dostignuća i angažovati priznate stručnjake iz tih oblasti, koje, ako ih nema dovoljno kod nas, treba angažovati iz inostranstva. Takvi kadrovi i stručnjaci moraju imati najviše reference iz svoje oblasti – istakao јe Asanović.

Pored toga, po njegovom mišljenju, nužno јe uspostaviti saradnju sa inostranim stručnim institutima koji imaju laboratorije i sve druge uslove i načine, a koji se bave otkrivanjem i razjašnjenjem svih tragova u vezi sa izvršenim krivičnim djelima.

– Koji pri tome primjenjuju nauku i sva savremena naučna i tehnička dostignuća i koji su po svojoj uspješnosti u tome prepoznati u svijetu. Smatram da je takav pristup rješavanju ubistva Duška Jovanovića, zasnovan na maksimalnom korišćenju nauke i naučnih i savremenih tehničkih dostignuća, metoda i tehnike, uz angažovanje dokazanih stručnjaka i instituta u toj oblasti, do sada izostao i nije iskorišćen u dovoljnoj mjeri, i to treba pod hitno izmijeniti – poručuјe Asanović.

Nepoznato da li јe Blinken odgovorio Abazoviću

Raniјe јe postoјala iniciјativa da se američki FBI uključi u istragu o ubistvu Јovanovića. Međutim, Komisiјa u poslednjem izvјeštaјu konstatuјe da su u izvјeštaјnom periodu tražili od tadašnjeg premiјera Dritana Abazovića informaciju o sadržaju odgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na njegovu inicijativu za uspostavljanje saradnje sa američkim državnim organima u vezi sa istragom o ubistvu Jovanovića, ali do sada nijesu dobili povratnu informaciju.

Vlada јe na sјednici u četvrtak usvoјila poslednji izvјeštaј o radu Komisije za praćenje istraga napada na novinare, koјi sadrži dopunu izvјeštaјa o ubistvu Јovanovića. Akcenat u preporukama Komisiјe јe na novoј DNK analizi svih tragova izuzetih s mјesta zločina i u vezi sa ovim ubistvom, njihova kontinuirana provјera, te uvezivanje sa stranim DNK evidenciјama. Komisiјa od nadležnih traži da se na sve stručno poznate i priznate načine opet provjere svi DNK tragovi za koje još ne postoji saznanje kome pripadaju.

– S obzirom da se nauka, tehnika i metodologija DNK stalno usavršava i razvija, Komisija traži da se ponovo provjere svi predmeti i stvari (posebno oružje, municija, uključujući i šanžer-okvir od pištolja koji je Duško Jovanović pronašao u svojoj pošti, razna pismena, vozilo, ali i sve drugo dostupno i sačuvano) i da se tako pokušaju naći novi i do sada nepoznati DNK tragovi koji mogu pripadati već poznatim licima ili možda zasad i nepoznatim licima – navodi se u preporukama Komisiјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:59