/ foto: SRĐA BOLJEVIĆ
12/08/2022 u 14:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP uputila inicijativu ASK-u: Ispitati da li Abazović i manjinska Vlada narušavaju javni interes

ASP je predložila da ASK prikupi svu relevantnu dokumentaciju od Generalnog sekretarijata Vlade i njegove nadležne komisije u odnosu na sva imenovanja i postavljena u proteklom tromjesečnom periodu

Akcija za socijalnu pravdu uputila je inicijativu Agenciji za sprječavanje korupcije za pokretanje postupka da li je narušen javni interes od strane premijera Dritana Abazovića i njegove manjinske Vlade, zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, sa sumnjom na postojanje političke korupcije, a u nizu imenovanja i postavljenja u prethodnom periodu, naročito u preduzećima, gdje je država većinski vlasnik.

- Istovremeno, ASP je, u odvojenim inicijativima Ministarstvu pravde i Ministarstvu javne uprave, zatražila i pravno tumačenje da li član Vlade – premijer, potpredsjednik, ministar – mora imati nivo VII 1 kvalifikacije obrazovanja, odnosno fakultet, ili ta politička funkcija ne zahtijeva taj nivo obrazovanja, što bi bilo još jedno unižavanje pravnog sistema zemlje zarad politike. ASP je predložila da ASK prikupi svu relevantnu dokumentaciju od Generalnog sekretarijata Vlade i njegove nadležne komisije u odnosu na sva imenovanja i postavljena u proteklom tromjesečnom periodu, utvrdi reference predloženih kandidata i da li ispunjavaju uslove ili postoje smetnje za izabrane pozicije, te zauzme odgovarajući stav nakon provedenog postupka- navode u saopštenju.

Poručuju: "Zahvalan sam bivšem direktoru Aerodroma... Što se tiče novog direktora, to je stvar političkog dogovora i to ne krijemo. Nisu sva imenovanja najsrećnija“, dio je izjave Abazovića, koja se kao otvoreno priznanje o političkim dogovorima citira u inicijativi upućenoj ASK-u, kao glavnoj instituciji zaduženoj za borbu protiv korupcije (a uprkos ocjenama na njeno selektivno postupanje). Prema Zakonu o sprječavanju korupcije, javni interes je materijalni i nematerijalni interes za dobro i prosperitet svih građana pod jednakim uslovima, dok ugrožavanje javnog interesa podrazumijeva, pored ostaloga, i povredu propisa ili etičkih pravila... koja je izazvala ili može da izazove materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice. Iako se godinama na pozicije u javnoj upravi postavlja politički lojalan kadar, od čega nijesu izuzetak ni javna preduzeća, javno priznanje manjinske vlade, izabrane uz podršku DPS-a, da je sve „stvar političkog dogovora“, a što uključuje i DPS, zahtijeva institucionalnu reakciju".

- Prednje iz potrebe utvrđenja da li su manjinska vlada i DPS podredili partijskim interesima ukupni javni interes, uz sumnju na političku korupciju, a gdje su partijska namještenja i „kvote“ čak i na onim pozicijama, koje zahtijevaju profesionalna znanja i vještine, bile prethodno dogovoreni uslov da se neustavno izabere manjinski premijer Abazović i izglasa njegova manjinska vlada. U konkretnom postoji sumnja u kršenje propisa i etičkih pravila, kojima se javni interes podređuje partijskim interesima, a što može rezultirati ne samo imenovanjem i postavljenjem nekompetentnog kadra, a koji zbog neposjedovanja odgovarajućih znanja i vještina, može svojim postupanjima (činjenjem, nečinjenjem, uzdržavanjem od činjenja) uzrokovati štetu državi, već i naknadama štete na teret države/preduzeća u svim slučajevima nezakonitih razrješenja i smjena. Istovremeno, ovakvo javno priznanje manjinske vlade, (čak i neustavne) koja je obećavala evropske vrijednosti i zemlju vladavine prava, predstavlja drsko vrijeđanje inteligencije svakog građanina, posebno mlađih generacija, koji treba da budu nosioci budućeg razvoja zemlje, jer im se šalje poruka da u ovoj zemlji nijesu na cijeni znanje i kompetencije, već partijska pripadnost. ASP je, u odvojenim inicijativima Ministarstvu pravde i Ministarstvu javne uprave, zatražila i pravno tumačenje da li član Vlade – premijer, potpredsjednik, ministar – mora imati nivo VII 1 kvalifikacije obrazovanja, odnosno fakultet, ili ta politička funkcija ne zahtijeva taj nivo obrazovanja, pa bi i to bilo još jedno unižavanje pravnog sistema zemlje zarad politike- navode u saopštenju.

Inicijative su upućene nakon prijave ASP-u da aktuelni potpredsjednik manjinske vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede nema fakultetsku diplomu, a provjerom na sajtu Vlade zaista se ne navodi nikakav obrazovni profil za ovog potpredsjednika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. septembar 2022 00:17