Aleksa Bečić / - GOV.ME
19/01/2024 u 14:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: U Crnoj Gori nivo zastupljenosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja značajno je ispod evropskog prosjeka

Posvećenost i stručnost žena su među ključnim faktorima koji oblikuju našu ekonomsku budućnost

Učvršćivanje uloge žena na ključnim ekonomskim pozicijama odlučivanja jača temelje pravednosti i ravnopravnosti, poručio je potpredsjednik vlade Aleksa Bečić. 

- Žene su neizostavni temelj crnogorskog društva i ekonomije. Njihova posvećenost i stručnost su među ključnim faktorima koji oblikuju našu ekonomsku budućnost. Učvršćivanje uloge žena na ključnim ekonomskim pozicijama odlučivanja, kroz inkluzivne inicijative, poput projekta "Women on boards", ne samo da jača temelje pravednosti i ravnopravnosti, već isto tako otvara vrata prema očiglednim prednostima za ekonomski razvoj Crne Gore - istakao je predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je izražavajući podršku programu razoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori "Women on Boards" koji realizuje Investiciono-razvojni fond u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kazao da obaveza usklađivanja s obavezujućim EU direktivama obuhvata dostizanje prisustva manje zastupljenog pola od 40 odsto u odborima direktora velikih, - U Crnoj Gori nivo zastupljenosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja značajno je ispod evropskog prosjeka. Zadatak koji je neumoljivo pred nama je da se dostigne nivo koji je nužan za veće ekonomske uspjehe. Stoga mi izuzetno zadovoljstvo predstavlja podrška projektu "Women on boards", jer jedino kroz povećanu inkluziju i stvaranje jednakih šansi za sve možemo oblilkovati društvo koje je, ne samo pravedno, već i ekonomski progresivno - istakao je Bečić.

Dodao je i da će Demokratska Crna Gora sa zadovoljstvom podržati izmjene Zakona o privrednim društvima.

- Ovo pitanje je od suštinskog značaja i nadilazi puko usklađivanje sa evropskim standardima. Naša istinska želja je izgradnja osjećaja života u pravednoj i bogatoj zemlji, koja pruža jednake mogućnosti za sve. To je ideal za koji smo se od samog početka zalagali i kojem ćemo ostati trajno privrženi - zaključio je Bečić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:01