Dragan Bojović / - DJORDJE CMILJANIC
29/11/2023 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bojović: Obrazovni sistem Crne Gore efikasno odgovorio na pandemiju kovid-19

Glavni ciljevi Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su kako osavremenjivanje procesa nastave i inkluzivan pristup u rješavanju potreba djece, tako i unapređenje položaja nastavnika, istakao je državni sekretar

U organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Sindikata prosvjete, Evropske Federacije poslodavaca u obrazovanju i Evropskog sindikata prosvjete, danas se u Budvi završava dvodnevna konferencija na temu „Promocije efektivnih i inovativnih modela upravljanja u sektoru obrazovanja nakon kovida 19“.

Konferenciju je otvorio državni sektretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović koji je istakao da je to prilika da više od 30 učesnika iz različitih zemalja Evrope razmijene iskustva i razviju sisteme saradnje ministarstava, škola i sindikata u oblasti obrazovanja u periodu nakon kovida.

Obrazovni sistem Crne Gore je, kako je naglasio Bojović, efikasno  i brzo odgovorio na izazove pred kojima su se našle sve zemlje svijeta kada je u pitanju kovid-19.

“U kratkom periodu je organizovana online nastava i obrazovni proces je, iako u otežanim uslovima, nastavio da se odvija bez ozbiljnijeg zastoja. Time se, naravno, pokazao značaj tehnoloških dostignuća i digitalizacije u procesu prenošenja znanja. Ali, s druge strane, ovaj vid organizovanja online nastave nam je nesumnjivo ukazao na značaj nastavnika, tačnje na izuzetnu važnost živog kontakta nastavnika i učenika, jer je ljudska dimenzija nastavnog procesa od suštinske važnosti, ne samo u sferi usvajanja znanja, već i u sferi cjelokupnog obrazovno-vaspitnog razvoja ličnosti i sazrijevanja svakog djeteta”, naglasio je Bojović.

image

Sa konferencije u Budvi

- MINISTARSTVO

Stoga su glavni ciljevi Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kako osavremenjivanje procesa nastave i inkluzivan pristup u rješavanju potreba djece, tako i unapređenje položaja nastavnika.

„Ono što nam je kovid kriza pokazala jeste neophodnost uspostavljanja čvršće interakcije, ali i balasta između tradicionalnih i modernih metoda poučavanja. Činjenica je da naša djeca danas dobijaju informacije, saznaju, pa i uče određene vještine i znanja preko digitalnih platformi. Tim prije je uloga nastave još važnija. Nastava ne smije da zaostaje, već mora da prati tehnološki razvoj. Ne smijemo prepustiti da se naša djeca tek tako odmetnu na pučinu digitalnog svijeta, već im kroz nastavni proces treba, između ostalog, uspostaviti korektive i orijentire, kako bismo ih, u moru digitalnih informacija, vodili takoreći do mirne luke temeljnih znanja i temeljnih vrijednosti“, istakao je državni sekretar Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović je istakao da će ministarstvo, zajedno sa svojim strateškim partnerima iz Sindikata prosvjete, kao i našim međunarodnim prijateljima i partnerima svakako  intezivirati rad na unapređenju položaja nastavnika, njihovih uslova rada i mogućnostima njihovog kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

„Veoma je značajno unapređenje statusa nastavničke profesije u cjelini, ne samo u smislu finansijskog položaja nastavnika, već i u smislu javne percepcije značaja koji ova profesija u društvu objektivno zaslužuje i treba da ima“, zaključio je državni sekretar.

Konferenciji prisustvuju Jens Vermerš, predsjednik Evropskog saveza poslodavaca u obrazovanju, Suzana Floken, generalna sekretarka Evropske organizacije sindikata prosvjete, predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore  Radomir Božović, Aleksandra Kuč, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, kao i članovi Sindikata prosvjete Crne Gore, eksperti, predstavnici sindikata, istraživači u oblasti obrazovanja iz Belgije, Malte, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 10:07