/ - SKUPšTINA CG
27/10/2022 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Pojedinci sakriveni iza lažnih profila siju mržnju i vrijeđaju ženu političarku

Ženski klub Skupštine Crne Gore i Vestminsterska fondacija za demokratiju u Crnoj Gori organizovali su okrugli sto na temu "Borba protiv nasilja nad ženama u politici"

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak ocijenila je da su žene koje su odlučile da se bave politikom figurativno ušle u "muške teritorijalne vode, te im se kroz govor mržnje, bezočan, bestidan pokušava poslati poruka da su tu nepoželjne". Ona je to saopštila na okruglom stolu na temu "Borba protiv nasilja nad ženama u politici", koji su organizovali Ženski klub Skupštine Crne Gore i Vestminsterska fondacija za demokratiju u Crnoj Gori.

- Skoro svaka od nas, koja je javno eksponirana i koja vrlo jasno iznosi svoje stavove, je dobila ovakvu poruku. Te kukavice, najčešće sakrivene iza lažnih profila ohrabrene svojom anonimnošću siju govor mržnje s ciljem da se javno napadne, uvrijedi, obezvrijedi, ponizi, ugrozi i zastraši žena političarka. Ne polemiše se sa našim stavovima, već se najčešće komentariše naš izgled. Usudiću se reći, da je to negdje i odraz muškog straha od ženske superiornosti, kazala je Bošnjak, naglasivši da nažalost, još uvijek, u takvim i sličnim situacijama, izostaje ženska solidarnost.

Bošnjak je konstatovala da rješavanje ovog problema iziskuje uspostavljanje valjanog odnosa između onoga što jeste prepoznati govor mržnje, i sa druge strane dilema dokle može da seže sloboda izražavanja na društvenim mrežama i gdje su njene granice.

Kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Vesna Pavićević je navela da svakodnevno svjedočimo pojavi da uspješne žene bivaju predmet najsurovijih napada, "koji najčešće udaraju na njihovu ličnost i integritet".

- Solidarnost u ovom Klubu, naša snaga i naše jedinstvo omogućiće nam da planiranim aktivnostima pokažemo i dokažemo, da ćemo se mi poslanice, u svakom segmentu društvenog djelovanja, zauzeti za borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama, za uključenost žena na pozicije odlučivanja i da ćemo na tom putu istrajati i trasirati put naših žena u Evropsku uniju, poručila je Pavićević.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, NJ.E. Karen Medoks, je ocijenila da je Ženski klub Skupštine Crne Gore odličan primjer političke aktivnosti žena u korist šireg društva, te poručila da su članice Kluba uspjele da prevaziđu političke podjele "kako bi napravile zakonodavne rezultate na način koji rijetko viđamo u ovoj zemlji".

- Možete računati na moju podršku i podršku Britanske ambasade u Podgorici. Namjerno sam povećala fokus naše ambasade na političko učešće žena. Ovaj rad jača demokratske institucije Crne Gore, gradi mostove u vašem podijeljenom društvu, ima potencijal da smanji tenzije i poveća otpornost ove zemlje. Lično, naš rad sa vama vidim kao jednu od najvažnijih stvari koje radimo, kazala je Medoks.

Istakla je da su žene na pozicijama moći i uticaja često meta zlostavljanja i diskriminacije i na njih se gleda kao na laku metu.

- Od nas ne očekuju da se suprotstavimo, već da se povučemo iz javnog života. To bi smanjilo prostor za slobodno izražavanje i  dijalog, i dovelo do dalje polarizacije. Možete računati na moju podršku i podršku Britanske ambasade u Podgorici. Namjerno sam povećala fokus naše ambasade na političko učešće žena. Ovaj rad jača demokratske institucije Crne Gore, gradi mostove u vašem podijeljenom društvu, naglasila je ambasadorka.

Podsjećajući da je kampanja dio projekta "Zašto ne učestvovati”, šefica kancelarije Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori Ana Milutinović, je istakla da se projektom željela skrenuti pažnja na to da je pravo žena da učestvuju i budu zastupljene u svim sferama života od vitalnog značaja kako bi žene mogle da budu agenti promjene, ali i korisnice promjena – naročito kada su u pitanju javni i politički život države.

- Vestminsterska fondacija je spremna da nastavi da radi na svim nivoima kako bi podržala ostvarenje ovog cilja i otvoreno poziva sve partnere da neumorno nastavimo rad. Zajedno moramo naći način da žene budu zaštićene u javnom prostoru+, kazala je Milutinović.

Poručujući da se ne može govoriti o napretku Crne Gore ukoliko se bilo koji dio njenog stanovništva nalazi u neravnopravnom položaju, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić je kazao da je ponosan na rad Ženskog kluba i uspješnost kampanje, te naglasio da je imperativ da se nađe način da poruka koju kampanja šalje dopre do svakog stanovnika države.

- Crnoj Gori su potrebne snažne žene. Crnoj Gori su potrebne i snažne institucije, jer snažna žena i snažne institucije su ključ uspjeha, putokaz kako da idemo naprijed i kako da govorimo o evropskom, civilizovanom društvu koje isključivo gleda u budućnost i koje isključivo govori o napretku, kazao je Klarić.

Ocjenjujući da je kampanja urodila plodom, poslanik i pridruženi član Ženskog kluba Boris Mugoša je istakao da je izvjesno da kao takva, zasebno, neće riješiti evidentne probleme, ali je njena vrijednost više, precizirao je, u tome što je na transparentan način ukazala na suštinu, "a to je da se pokušava na svakav način uticati na samopuzdanje žena".

- U Crnoj Gori imamo korektnu zakonsku regulativu, ali je ključni problem implementacija rješenja. Moramo pojačati kaznenu politiku i posvetiti pažnju edukaciji. Moramo da krenemo od najnižih razreda da razvijamo svijest o rodnoj ravnopravnosti, kazao je Mugoša.              

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:06