foto: Unsplash / - PC
02/05/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaposleni u medijima da se pridruže akciji Pet minuta gromoglasne tišine

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je zaposlene u crnogorskim medijima da se sjutra priduže regionalnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine, koja se organizuje povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija.

- Sa Pet minuta gromoglasne tišine treba jasno da iskažemo svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštitimo prava koja nam pripadaju - poručili su iz Sindikata.

Oni su pozvali zaposlene u medijima da se sjutra, od 11 sati i 55 minuta do 12 sati, ukljuće u akciju, i da u tom periodu prekinu sa radom, objavljivanjem informacija i emitovanjem programa.

U proglasu SMCG povodom Svjetskog dana slobode medija navodi se da se medijske slobode i položaj zaposlenih u crnogorskim medijima, iako je bilo najava, u bitnom nijesu promijenile ni tokom protekle godine.

- Tako da „sedma sila“ i dalje ne zauzima ni približno položaj u društvu koji bi našoj profesiji trebalo da pripada - kaže se u proglasu.

Navodi se da je, tokom prošle godine, došlo do neznatnog rasta zarada u jednom dijelu mediji, ali je inflacija anulirala ta povećanja koja zbog toga nijesu dovela do boljih uslova života zaposlenih u medijima.

- Ostali smo na starom – ispod državnog prosjeka kada su zarade u pitanju i da se sami snalazimo radeći po više poslova koji često nemaju veze sa novinarstvom -piše u proglasu.

Ističe se da se, osim rijetkog socijalnog dijaloga na nivou medija, desio i prvi u istoriji štrajk zaposlenih u Javnom servisu Radio i Televiziji Crne Gore, nakon kojeg su kolege, nakon neuspješnih više od pola godine pregovora, uspjeli da potpišu novi Kolektivni ugovor.

U proglasu se naglašava da problem ostaje veliki broj lokalnih javnih emitera koji imaju ozbiljnih problema sa finansiranjem, kao i mali mediji kojima se gotovo ne može ući u trag kada je cijelo poslovanje u pitanju, pa samim tim ni odnos prema zaposlenim, ako ih i ima u formalnom smislu.

Iz SMCG su ukazali da se, kada se govori o crnogorskim medijima, obično misli na desetak mainstream medija.

- A zaboravlja da medijsku zajednicu čini više od 200 medija koji proizvode kakav takav medijski sadržaj, koji dobijaju državni novac kroz razne fondove, a o velikom broju njih se gotovo ništa ne zna i ne prijavljuju da imaju zaposlene - dodali su iz SMCG.

Kako su naveli, i dalje se čeka donošenje seta medijskih zakona.

Iz SMCG su istakli da od tih zakona očekuju da poprave položaj zaposlenih u medijima u smislu unapređenja profesionalnog integriteta, kao i da obezbijede finansijsku sigurnost i uredničku nezavisnost lokalnih javnih emitera.

Oni su naglasili da je po broju napada na novinare zabilježen određeni napredak, jer je sa 28, taj broj smanjen na 16 tokom prošle godine.

- Ali sa zabrinjavajućim ponovnim trendom rasta tokom ove godine kada smo registrovali već devet incidenata raznih vrsta - kaže se u proglasu.

Navodi se da i dalje postoje visoko pozicionirani nosioci državnih fukcija koji olako i bez osjećaja odgovornosti prijete novinarima i novinarkama.

- Ali i policiju i tužilaštvo koji su nastavili da budu prilično ažurni kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje napadača“ -dodaje se u proglasu.

Iz SMCG su kazali da je njihova zajednica rasla i da ih sada ima oko 700.

- Ima nas u privatnim, lokalnim i mediju čiji je vlasnik država - rekli su iz SMCG.

Oni su naglasili da Sekcija mladih Sindikata pravi značajne iskorake i svakodnevno širi svoju bazu mladih i angažovanih medijskih radnika koji žele da rade za profesionalne medije u kojima žele dobre uslove rada.

- Vjerujemo da je budućnost medijske zajednice, pa i sindikalizma, upravo na njima i moguće da oni i njihov entuzijazam i posvećenost predstavljaju posljednji pokušaj novinarstva da bude ono što bi trebalo da bude – rad u javnom interesu i borba za pravo javnosti da zna u kakvom društvu živimo -zaključuje se u proglasu Glavnog odbora SMCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:09