Ilustracija / - CEGAS
13/06/2023 u 07:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Odbačaj krivičnih prijava manji nego ranijih godina

U 2022. godini državna tužilaštva su, usljed nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja, odbacila 103 krivične prijave

CEGAS (Centar za građanske slobode) je, uz pomoć nove metodologije izvještavanja o radu Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta u Crnoj Gori, jasno došao do saznanja da je došlo značajnog smanjenja broja odbačaja krivičnih prijava u 2022-oj godini, nego što je to slučaj sa prethodnim godinama.

- U 2020. taj broj je iznosio 4266, a u 2021. 5498, dok 2022. godina broji nemali pad broja odbačaja, sa brojkom od 3555, koji prekida tendenciju rasta.

image

Odbačaj krivičnih prijava

- CEGAS

U 2022. godini državna tužilaštva su, usljed nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja, odbacila 103 krivične prijave. Od tog broja, 44 prijave su iz nadležnosti osnovnih državnih tužilaštava, 58 iz specijalnog državnog tužilaštva, dok je svega jedna iz nadležnosti viših državnih tužilaštava. U svakom od ovih slučajeva, zastarjelost je nastupila prije podnošenja krivičnih prijava - saopštili su iz CEGAS-a.

image

Zastarjelost krivičnog gonjenja

- CEGAS

Pojam zastare se u praksi različito tumači, gdje smo i u skorije vrijeme imali različite odluke od strane Disciplinskog vijeća Tužilačkog savjeta, u odnosu na tumačenje zastare od strane pojedinih nadležnih sudova.

- Ohrabruje broj samnjenja odbačaja, ali isto tako pojam zastare mora imati jedinstveno pravno tumačenje - saopštili su iz CEGAS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:31