Poštovane dame, srećan 8. mart / - SHUTTERSTOCK
08/03/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom 8. marta, Dana žena

Kroz istoriju, žene su davale herojski doprinos za ispunjenje ideala, za bolje sjutra svih nas, navode iz Radničke partije

Danas se svuda u svijetu obilježava Međunarodni dan žena. Tim povodom, u Crnoj Gori su se oglasili mnogi funkcioneri, kao i društveni i politički činioci.

Bjeković: Samo osnažena žena može poboljšati svoj položaj

Samo osnažena žena, svjesna svojih kapaciteta i mogućnosti, može poboljšati svoj i ukupan položaj društva kojem pripada, poručio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković.

On je svim ženama čestitao Osmi mart i poželio im da budu uvažene i aktivne učesnice u društvenim procesima.

- Na ovaj dan želimo podsjetiti da samo osnažena žena, svjesna svojih kapaciteta i mogućnosti može poboljšati svoj i ukupan položaj društva kom pripada, istakao je Bjeković.

On je rekao da je, da bi to bilo moguće, važno da budu stvorene pretpostavke za jednak tretman i ostvarivanje prava.

Klinički centar

Svuda na svijetu, žene su u gorem položaju od muškaraca, samo zbog toga što su žene. Žene izbjeglice, žene sa invaliditetom, LBTQ žene, i žene pripadnice drugih manjinskih zajednica izložene su i većim rizicima i suočavaju se sa većim preprekama u ostvarenju svojih prava da žive bezbjedno, dostojanstveno i bez diskriminacije, poručili su iz Kliničkog centra povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

“Ovaj Međunarodni dan žena, 8. mart 2023. godine, obilježava se pod sloganom “DigitALL: Inovacije i tehnologija za rodnu ravnopravnost”. Iako je ovogodišnji fokus u skladu sa tekovinama 21. vijeka i poziva na digitalizaciju za sve i dostizanje rodne ravnopravnosti kroz inovativne tehnologije, realnost u kojoj živimo daleko je i od modernizacije i od jednakosti. Na našim prostorima, i drugdje širom svijeta, društva su dominantno patrijarhalna, a ranije ostvareni napreci u ostvarivanju ravnopravnog položaja žena u društvu su pod jakim udarom desnih i konzervativnih struja”, istakli su iz KCCG.

Nejednakost, diskriminacija i nasilje su, kako kažu, normalizovani, a “nasilje nad ženama i femicid dostižu epidemijske nivoe”.

“U nekima od najrazvijenijih zemalja seksualna i reproduktivna prava žena i njihova prava na samoodređenje i samoodučivanje se oduzimaju, što predstavlja alarmantan pokazatelj institucionalnog nasilja nad ženama”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, istraživanja i dalje pokazuju da najmanje jedna od tri žene doživi nasilje tokom života, i to najveći broj od strane partnera ili drugog člana porodice.

“Apsolutna većina ovih slučajeva ostaje neprocesuirana, a nasilnici nekažnjeni. Kako u sopstvenim domovima, tako ni u onlajn prostoru, žene nijesu bezbjedne. Onlajn nasilje pogađa žene neproporcionalno, ne samo da im nanosi psihičku štetu i patnju, već ih i odvraća od digitalnog učešća u političkom, društvenom i kulturnom životu. Nasilje u online prostoru, na podlozi seksizma i mizoginije vođenih patrijatrhalnim društvenim normama, posebno pogađa one žene koje su zbog prirode svog posla vidljivije, poput aktivistkinja, novinarki, javnih ličnosti i političarki. Dok god je nasilje nad ženama i djevojčicama ovako prevalentno i na internetu i u stvarnom životu, prava žena na život bez straha, na bezbjednost, jednakost i pravo da se lično i profesionalno razvijaju biće ugrožena”, ističu u saopštenju.

Ujedinjene nacije, dodaju, definišu nasilje nad ženama kao svaki čin rodno zasnovanog nasilja koji rezultira ili će vjerovatno rezultirati fizičkom, seksualnom ili mentalnom povredom ili patnjom za žene, uključujući prijetnje takvim radnjama, prisilu ili proizvoljno oduzimanje sloboda, bilo da se dešava u javnom ili privatnom životu.

“Nasilje negativno utiče na fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje ne samo žena, već i na zdravlje njihovih porodica i zajednica kojima one pripadaju. Rodno zasnovano nasilje i diskriminacija ne štete samo ženama, već štete svima. Dok žene ne budu jednake u svim sferama i slobodne da donoseći najbolje odluke za sebe prosperiraju i žive slobodno, ni društvo u kom živimo neće biti slobodno i progresivno”, naglasili su iz KCCG.

“Zato se mi u Kliničkom centru Crne Gore zalažemo za rodnu jednakost, poznavanje i poštovanje jednakih prava za sve, podršku ženama na svim nivoima odlučivanja i rukovođenja, borbu protiv stereotipa i diskriminacije, borbu protiv netolerancije, i edukujemo nove generacije žena koje će svojim rukovođenjem unaprijediti rad kako našeg centra, tako i kvalitet zdravlja naših građana”, poručuju u saopštenju.

Radnička partija

Svim pripadnicama ljepšeg pola, želimo srećan 8. mart, čestitali su iz Radniče partije Dan žena.

- Međunarodni dan koji nas podsjeća  i slavi radničku revolucionarnost, borbu i istrajnost u ispunjavanju elementarnih ljudskih prava.  Kroz istoriju, žene su davale herojski doprinos za ispunjenje ideala, za bolje sjutra svih nas, a  u međuvremenu jačanjem svojih prava, ženska perspektiva je postala krucijalna u stvaranju socijalne pravde i humanijeg okruženja kojem naše društvo teži.  

Svjesni realnosti u kojoj živimo, činjenice da mnoge  žene spadaju u najranjivije kategorije društva, Radnička partija će nastaviti da se zalaže i djeluje u pravcu postizanja jednakosti žena, jačanja njihovih sloboda i prava.

Takođe, težimo ka  ravnopravnosti žena u politici kako bi podjednako učestvocale u donošenju odluka. Što svjedoči 70 odsto participacije žena  u ime Radničke na odborničkim listama Demokratskog fronta - navodi se u saopštenju Radničke partije.

Prava Crna Gora

Predsjenik Prave Marko Milačić naglasio je da je 8. mart nastao kao dan borbe za ženska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i sociјalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

- U svoјoј borbi žene su istraјale i time omogućile pravedniјi i ravnopravniјi status u društvu. Na rodnu ravnopravnost ne treba da nas obavezuјu zakoni, već poštovanje prema ženi, јer žena јe maјka, ćerka, sestra, supruga. Ovaј dan nas podsјeća na važnost da se izborimo za prava i јednakost svih žena. Iako smo postigli napredak u borbi za rodnu ravnopravnost, јoš uviјek ima mnogo posla koјi treba obaviti kako bismo osigurali da se žene osјećaјu sigurno i poštovano, naglasio je on.

Prava Crna Gora će, kako je dodao, nastaviti da doprinosi unapređenju prava i položaјa žena u društvu i njihovom snažniјem uključivanju u јavni, profesionalni i politički život.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović poručio je da je Međunarodni dan žena - 8. mart je globalni praznik kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena.

- Za Univerzitet Crne Gore on je i povod da istaknemo zahvalnost na doprinosu profesorica,  naučnica, studentkinja, i svih žena koje čine dio naše akademske zajednice, u ostvarenju misije Univerziteta, kao obrazovne i naučnoistraživačke institucije. Povod da istaknemo ulogu koju imaju u obrazovanju, nauci, umjetničkom stvaralaštvu, izgradnji mostova saradnje sa međunarodnim adresama, formiranju uspješnih i društveno odgovornih akademskih građana, naglasio je on.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić јe naglasio da su žene dobri i odani saradnici, i veliki borci za svoјe ideјe.

- One na suptilniјi način rešavaјu eventulane probleme i potenciјalne sukobe. Imaјu sјaјne organizatorske sposobnosti.  I ono što јe u našem slučaјu, odnosno Opštini Moјkovac, veoma bitno, to јe da ni јedna žena rukovodilac niјe imenovana na funkciјu samo zato što јe žena ili zbog pukog ispunjavanja normi iz Zakona o ravnopravnosti polova. One su to zaslužile svoјim stručnim kvalitetima, rekao јe Delić.

Na kraјu, Delić se zahvalio svoјim saradnicima na odanosti i predanom radu.

- Takođe, iskoristio bih priliku da vama i svim našim sugrađankama, odbornicama i svim ženama čestitam Osmi mart, rekao јe on.

Knežević: Žene su nada kompletnog čovječanstva u bolje sjutra

Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore, Milan Knežević je poželio da ovaj svijetli praznik pripadnice ljepšeg pola dočekaju u dobrom zdravlju i raspoloženju, ispoštovane od svojih najbližih, u familiji i na radnom mjestu.

Knežević ističe da svako vrijeme iznova dokazuje značaj žene, koja i svojom pojavom svjedoči o ljepoti čovječanstva, njegovim stremljenjima i nadi u progres ljudskog roda.

Predsjednik DNP-a želi da predstavnici muškog pola na najljepši način, lijepom riječju, buketom cvijeća i pažnjom ispoštuju pripadnice ljepšeg pola, da im posebno danas iskažu poštovanje koje i zaslužuju.

- Ovo posebno stoga što žena u našem društvu dokazuje svoju sve značajniju ulogu u svim sferama društvenog života, u znak afirmacije rodne ravnopravnosti, prava žena na svoje zasluženo mjesto i danas u Crnoj Gori. Žene su istovremeno i nada kompletnog čovječanstva u bolje sjutra, simbol stremljenja ka miru, toleranciji i sveopštem progresu, što se ne smije nikad zaboraviti, istakao je Knežević.

Mugoša povodom 8. marta: Stvarajmo pravedniju Crnu Goru

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je, povodom 8. marta, ukazao na određene podatke koji govore o neravnopravnom položaju žena u Crnoj Gori. Naime, kako on ističe, 60 odsto nezaposlenih u Crnoj Gori su žene; manje od 10 odsto cjelokupne imovine u našoj zemlji je u vlasništvu žena; žene u Crnoj Gori u prosjeku provedu 10 godina života u neplaćenom kućnom radu; postoji rodni jaz u platama za isti rad.

Zatim je naveo još činjenica koje govore o tome da su žene jedna od najranjivijih grupa, kao što su rastući govor mržnje i verbalnog zlostavljanja, neefikasno procesuiranje slučajeva nasilja nad ženama, manjak pristupačne brige o djeci i dr.

Sve navedeno, kako smatra Mugoša, ukazuje na to da je potrebno još dosta toga zajedno da radimo i uradimo u cilju ekonomske, političke i socijalne, odnosno društvene ravnopravnosti žene.

- Svim ženama srećan 8. mart, uz želju da zajedno stvaramo pravedniju Crnu Goru - poručio je na kraju Mugoša.

Centar za demokratsku tranziciju

Obilježavanje 8. marta, kao Međunarodnog dana žena, prilika je ne samo da se proslave dostignuća žena, već i da se prepoznaju problemi i istaknu društveno-politički zahtjevi.

Ovo nije dan za prigodne čestitke uokvirene u patrijarhalni narativ o damama i majkama, kojima se pokušava anestezirati progresivni i borbeni karakter praznika. Posebno kada te čestitke dolaze od drskih političkih elita koje ne mareći za interese društva generiraju atmosferu mržnje, netrpeljivosti i rodno zasnovanog nasilja čiji je cilj protjerivanje žena iz političke i javne sfere i njihovo zarobljavanje u kućni rad i majčinstvo u službi nacije.

Danas samo trećina građana/ki Crne Gore (34.5 odsto) smatra da bi trebalo da imamo više žena u politici, dok njih 40.9 odsto kaže da je trenutni broj dovoljan. To pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) uradila agencija Damar. Manje od polovine građana/ki (46.2 odsto) kaže da im je svejedno da li će ih predstavljati muškarac ili žena u politici. Više nego trećina građana Crne Gore (37.2 odsto) preferira da ih u politici predstavlja muškarac, a 16.6 odsto prije bira ženu. Interesantno je da svaka četvrta žena (24.5 odsto) najradije bira muškarca za svog političkog predstavnika. 

CDT u ovoj godini realizuje projekat kojim želimo obilježiti 80 godina od bitaka na Neretvi, Sutjesci i drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije. O antifašizmu danas želimo govoriti sjećajući se slavne borbe partizanki i partizana. Ni o dostignućima žena danas nije moguće govoriti bez podsjećanja na to da se u ovoj godini obilježava 80 godina od osnivanja Antifašističkog fronta žena (AFŽ) za Crnu Goru i Boku. Jer se ni jedno današnje dostignuće ne može mjeriti bez osvrta na projekat emancipacije i oslobađanja koji su započele drugarice antifašistkinje, i na visoku cijenu koju su platile za slobode koje mi danas olako doživljavamo i lako i bez borbe predajemo.

U narodnooslobodilačkoj borbi žene su izborile i svoju revoluciju, učestvujući u borbi protiv fašizma ravnopravno s muškarcima, s puškama u rukama. U partizanskim brigadama se borilo 2546 žena iz Crne Gore, a njih 483 je poginulo. Od 253 narodna heroja iz Crne Gore bilo je osam žena. Na valu tih ratnih zasluga započet je projekat političke, kulturne i ekonomske emancipacije, koji će dovesti do biračkog prava, unapređenje prava na obrazovanje, zapošljavanje, dekriminalizacije i legalizacije abortusa. “To je nama naša borba dala!”

Ova je emancipacija, nažalost, zaustavljena onda kad žene više nijesu bile potrebne obnovi i izgradnji društva. Patrijarhat je ostao ušuškan u sigurnosti naših domova, a njegova je moć lakše projektovana u zatvorenoj zajednici nego što bi u otvorenom društvu.

No, danas se čini da su se retrogradne ideje oslobodile stida i moćno zakoračile na javnu scenu, pa nam se sve direktnije u izgled stavlja mogućnost gubitka nekih osvojenih sloboda. Vrijeme je da im se progresivni djelovi društva energično i hrabro suportstave.

U prilog ovome govori i naše istraživanje. Da je patrijarhat zastupljen u Crnoj Gori smatra nešto manje od dvije trećine građana/ki (62.9 odsto), ali gotovo polovina (48 odsto) smatra da takvo stanje nije štetno po žene u našoj zemlji. Posebno zabrinjavajuće je što svaka treća žena (36.6 odsto) smatra da patrijarhat nije štetan po žene, istakla je Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a.

Vuksanović Stanković: Srcem za ravnopravnost

Prije 115 godina, kada je borba za prava žena započela, intelektualni potencijal žena se brutalno zanemarivao, a radni potencijal eksploatisao. U takvim okolnostima javno dići glas i krenuti u borbu za jednakost značilo je izložiti se različitim opasnostima – od osude i prezira javnosti do zastrašivanja i prijetnji.

Biti žena u Crnoj Gori znači i dalje biti suočena sa ovim opasnostima. Crna Gora danas je država koja je najgore rangirana u regionu po pitanju rodne ravnopravnosti. Crna Gora ne daje ni startnu poziciju djevojčicama jer naša država i dalje prednjači po broju selektivnih abortusa kojim se favorizuje rađanje muške djece.

image

Draginja Vuksanović Stanković darivala žene ružama

- STEFAN MALISIC

Žene danas ostvaruju samo 77 odsto zakonskih prava u odnosu na muškarce. Osim što rade za manju platu od svojih muških kolega žene u Crnoj Gori na svojim leđima nose 90% neplaćenog rada, onog u svog domaćinstvu.

Za svog postojanja Crna Gora nije imala ženu predsjednicu. Vrijeme je da to promijenimo. Zbog svih žena, onih koje se nisu rodile - da bi se rodile i svih onih koje žive neravnopravne - da bi postale ravnopravne. Srećan 8 mart i srećna nam buduća ravnopravnost za koju ćemo se izboriti zajedno, kazala je kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.

Šehović povodom 8. marta: Težimo izgradnji rodno inkluzivnijeg društva

Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika je da se prisjetimo svih žena koje su se borile za ravnopravnost i dostojanstvo, kao i da prepoznamo doprinos koji žene svakodnevno daju u našim zajednicama, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

- Danas slavimo njihovu tihu borbu jer su one mijenjale istoriju i time postigle pomake na polju ravnopravnosti žena i muškaraca u svim sferama života - naveo je Šehović.

Šehović je naglasio da je neophodno nastaviti rad na izgradnji rodno inkluzivnijeg, sigurnijeg i pravednijeg društva za sve sugrađanke i sugrađane, kao i na stvaranju jednakih mogućnosti i prava, ali i očuvanju stečenih.

- Misija Socijaldemokrata je usmjerena ka stvaranju okruženja u kojem će svi građani i građanke, bez obzira na bilo koje lično svojstvo, moći ravnopravno da uživaju ljudska prava, ostvaruju svoje pune potencijale i doprinose razvoju naše zemlje - naveo je on.

Budva dočekuje praznik sa ženama koje čine većinu u lokalnoj upravi

Predsjednik Opštine Milo Božović i predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, poručili su da ovaj međunarodni praznik borbe za ravnopravnost, Budva dočekuje sa ženama koje čine većinu u Skupštini opštine, lokalnoj upravi i među direktorima javnih ustanova i preduzeća, čineći je tako primjerom dobre prakse za Crnu Goru i region.

- Međutim, svjesni raznih sfera rodne diskriminacije u našem društvu, moramo i dalje raditi na tome da uključivanje žena u lokalni, ali i nacionalni politički i društveni život bude ohrabrujuće za žene i vodi istinskoj ravnopravnosti u svim sferama života, naveli su oni.

Mandić česitao Osmi mart

Jedan od lidera Demokratskog fronta i kandidat za predsjednika Crne Gore čestitio je praznik Osmi mart.

- Naša dužnost јe da našim maјkama, sestrama, suprugama i kćerkama pokažemo koliko ih ciјenimo. Svakog dana, a ne samo 8. marta - poručio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:36