/ - SKRINšOT
27/09/2022 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora domaćin konferencije o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Iz Ministarstva pravde kazali su da su organizovani kriminal i korupcija ključni izazovi na putu ka Evropskoj uniji (EU) u ostvarivanju principa pravne države i vladavine prava, ne samo u Crnoj Gori, već i cijelom svijetu

Ministarstvo pravde, AIRE centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) 14. oktobra biće domaćini druge regionalne konferencije o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koja će biti održana u Podgorici.

Konferencija pod nazivom Efektivno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u skladu sa evropskim standardima, predstavlja važan događaj za institucionalnu saradnju u regionu.

Iz Ministarstva pravde kazali su da su organizovani kriminal i korupcija ključni izazovi na putu ka Evropskoj uniji (EU) u ostvarivanju principa pravne države i vladavine prava, ne samo u Crnoj Gori, već i cijelom svijetu.

Kako su naveli, u tom pogledu, Vlada Crne Gore preduzela je niz mjera u cilju neophodne i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a jedna od njih je donošenje novog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

- Kako bi u potpunosti doprinijeli razvoju vladavine prava i podržali evropsku agendu i stremljenje Vlade i Ministarstva, AIRE centar i RAI posvećeni su saradnji sa ključnim institucijama, a naročito sa tužilaštvom, sudovima, pravosudnim Centrom za obuku, policijom i organima koji upravljaju oduzetom imovinom stečenom kriminalnom djelatnošću- kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je organizacija regionalne konferencije jedan od rezultata te saradnje.

Konferencija će biti održana u okviru projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“.

Projekat se od 2019. godine sprovodi u šest jurisdikcija zemalja Zapadnog Balkana i sprovodi ga AIRE centar u saradnji sa RAI Sekretarijatom, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, posredstvom britanskih ambasada u regionu.

Iz AIRE centra kazali su da je cilj projekta da se podstakne regionalna saradnja kroz uspostavljanje regionalne mreže stručnjaka za oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

-Kao i da se doprinese institucionalnom dijalogu između jurisdikcija zemalja Zapadnog Balkana i radi na jačanju kapaciteta ključnih institucija- naveli su iz AIRE centra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:48