Sklonište za djecu i mlade / - FOTO: DJORDJE CMILJANIC/VLADA CRNE GORE
01/04/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora poslije 16 godina dobila Sklonište za žrtve trgovine djecom i mladima

Bezbjednost svakog pojedinca, a naročito djece i omladine na početku su i na kraju svake borbe za bolje društvo i ljepšu budućnost, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić povodom otvaranja Skloništa za žrtve trgovine djecom i mladima.

Obaveza države je da se predano bori protiv svih oblika kriminala, koji kako je istakao, nažalost obilježavaju brojna djetinjstva.

- Licenciranje Skloništa je važan pokazatelj da Crna Gora ne zatvara oči ni pred jednim problemom, a vrlo je važno što je baš ovo bio jedan od prioriteta ministarke Naide Nišić i njenog tima. Činjenica da otvaramo Sklonište kao mjeru reakcije prema posljedici sugeriše i da naši napori u iskorjenjivanju uzroka moraju biti snažniji- kazao je predsjednik Vlade.

Spajić je rekao da ovo nije samo lokalni izazov već pitanje koje opterećuje i veća, razvijenija društva od našeg.

- Razumljivo je da u globalnom svijetu Crna Gora ne može sama riješiti ovo pitanje ali može biti dijelom rješenja. Naša zemlja mora jačati svoje institucije, kreirati adekvatne zakonske propise, usvajati najbolje prakse i intenzivirati međunarodnu saradnju u cilju suzbijanja trgovine ljudima kao jednog od najtežih pojavnih oblika organizovanog kriminala. Zato je ovo danas samo prva u nizu aktivnosti koju ćemo preduzeti ovim povodom - rekao je Spajić.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da ministarstvo uradilo je veliki posao u ovom projektu, čime je dokazalo želju da na efikasan način rješava sva otvorena pitanja i da prepozna probleme i pruži odgovore.

- Maksimalna sigurnost i zaštita mora biti osigurana kroz specijalizovane usluge za sve žrtve trgovine ljudima. U tom smislu je otvaranje skloništa važan korak u stvaranju ambijenta, koji će pomoći najranjivijima, onima čija se djetinjstva prekidaju na najsuroviji način-  poručila je ministarka Nišić.

- Trgovina ljudima, posebno djecom je problem svjetskih razmjera, koji pogađa sve zemlje, bez obzira na društvene, političke ili ekonomske prilike koje vladaju u njima. To je višeslojan, kompleksan i dinamičan društveni fenomen kojeg karakteriše prikrivenost. Ova ozbiljna posljedica jedne društvene bolesti mora biti sanirana i mi moramo svi zajedno mnogo više da radimo, da branimo žrtve i osuđujemo zločin. Za žrtve treba da obezbijedimo uslove za rehabilitaciju, dok za zločince pravda treba da kaže svoju riječ - naglasila je ministarka Nišić.

Izgradnju Skloništa finansirala je Vlada Crne Gore uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. Objekat ima 200 kvadratnih metara, a može da primi deset osoba. Jedna soba prilagođena je osobama sa invaliditetom.

Fridom haus: Crna Gora bilježi napredak, korupcija i trgovina ljudima i dalje problem

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:18