Alternativna brodska ruta / Foto-Veson Nautical
08/01/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski pomorci pred novim izazovom

Put je trajao duže skoro 10 dana i naravno da je sve to, uz nevrijeme koje nas je pratilo, dodatna frustracija, kaže kotorski pomorac

Pomorac iz Kotora, koji plovi na jednoj stranoj kompaniji, kazao je Radiju Kotor da je zbog aktuelne krize u vodama u blizini Jemena, brodom na kojem se do nedavno nalazio, bio primoran da na ruti od Evrope do Dalekog istoka, umjesto kroz Suecki kanal, putuje zaobilazeći čitav afrički kontinent.

“Put je trajao duže skoro 10 dana i naravno da je sve to, uz nevrijeme koje nas je pratilo, dodatna frustracija. Ali, takav je naš posao i naša sudbina. Sve se mora izdržati. Izdržali smo koronu, pa ćemo i ovo”, rekao je između ostalog o plovidbi koja je sada bila duža skoro 4.000 nautičkih milja.

Pomenuta kriza, tema brojnih svjetskih medija, a hiljade crnogorskih pomoraca tako su ponovo sudionici globalnih dešavanja koja im otežavaju ionako težak i izazovan pomorački posao.

“Suecki kanal, koji povezuje Crveno i Sredozemno more, najkraći je morski put između Evrope i Azije, a  oko 12 odsto globalnog brodskog prometa prolazi ovim plovnim putem.

Napadi pobunjenika na trgovačke brodove već sada su značajno povećali troškove transporta robe, a ako se kriza otegne, poskupljenja će osjetiti i krajnji potrošači”, prenose mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:44