Љети заборавимо да је зими једва дишемо: Ваздух у Бијелом Пољу / -Приватна архива
10/08/2023 u 20:54 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktor ekološkog pokreta "Ozon": Trovanje vazduhom zaboravili zbog trovanja politikom

Da je tako, dokaz je i da je Operativni tim za sprovođenje mjera za smanjenje zagađenja u sjevernoj zoni kvaliteta vazduha Crne Gore koji je osnovala Vlada, imao samo jedan početni sastanak, što je neprihvatljivo i jasan pokušaj manipulacije javnosti zabrinutošću za ovu problematiku, navodi Perović

Problem zagađenog vazduha u Crnoј Gori u ovom momentu јe zaboravljena tema, јer su svi, a posebno inestituciјe, zaboravile da su zimus građane Pljevalja vodili na Žabljak da se nadišu, ali nakon toga niјe preduzeto ništa da se aerozagađenje smanji u predstoјećoј greјnoј sezoni, ocјenjuјe za "Dan" direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović.

On ističe da su političari brzo zaboravili temu vazduha koјi truјe građane, pa su tu temu lako zamiјenili politikom. "Ozon" јe u okviru programa za građanski monitoring kvaliteta vazduha "Ekoskop", analizirao podatke Agencije za zaštitu životne sredine i mjesečne izvještaje o kvalitetu vazduha, koje obrađuje Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, za prvih šest mjeseci 2023. godine i utvrdio da јe najviše dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 zaključno sa junom tekuće godine, registrovano u Pljevljima, gdje je 56 dana zasićenje vazduha bilo iznad srednje dnevne vrijednosti od zakonom dozvoljenih 50 µg/m3. Slijedi Bijelo Polje gdje su automatske stanice državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha registrovale 47 dana sa prekoračenjima. U Podgorici јe, tokom posmatranog perioda na Zabjelu registovano 40, a u Bloku 5, 24 dana sa prekoračenjima, dok su u Nikšiću 21 dan bile premašene dozvoljene vrijednosti PM10 suspendovanih čestica.

Zakonodavstvo uskladiti sa preporukama SZO

Ekološki pokret "Ozon" uputiće inicijativu novoj vladi i skupštini da izmjenama zakonodavstva u oblasti kvaliteta vazduha, ispoštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što je u skladu sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države i preduslov da se ozbiljno pristupi unapređenju postojećeg, katastrofalnog stanja.

– Imajući u vidu dosadašnji neozbiljan pristup te dvije grane vlasti prema životnom problemu aerozagađenja, te manipulisanje javnosti više od trideset godina sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države, smatramo da je usklađivanje zakonodavstva u oblasti kvaliteta vazduha sa preporukama SZO, konkretan pomak čime će se uticati i na cjelokupnu javnost, koja ima garantovano pravo da zna u kakvoj životnoj sredini živi i radi. Kada građani budu imali informacije u razlici važećeg zakonodavstva sa smjernicama SZO, recimo kada su suspednovane čestice PM10 i PM2,5 u pitanju, gdje su granice za srednje godišnje vrijednosti za PM10 -40 µg/m3, a za PM2,5 – 25 µg/m3, a SZO preporuke 15 µg/m3, odnosno 5 µg/m3, sigurni smo da će pokazati mnogo veće interesovanje za problematiku i želju da zaštite javno zdravlje, što je preduslov za efikasniji i odgovorniji rad institucija sistema. Ako recimo, građanima Pljevalja, kažete da se po preporukama SZO toleriše samo tri dana godišnje sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 (više od 50 µg/m3), a po važećem zakonodavstvu u Crnoj Gori čak 35, što je više od 10 puta, sigurno će ih više zabrinuti činjenica da su prethodne godine čak 109 dana imali tu situaciju. Takođe, isti slučaj je i sa građanima Bijelog Polja, koji su 91 dan imali prekoračenja, Podgorice 70 dana, Nikšića 62 dana. Ovo ističemo zbog maniplacije javnosti o izraženosti problema aerozagađenja, jer nije isto reći da se udisao zagađen vazduh tri puta više od dozvoljenih graničnih vrijednosti ili 33 puta – naglašava Perović.

Kako bi unaprijed spriječili kontraargumentaciju, da se naše zakonodavstvo u oblasti kvaliteta vazduha usklađuje sa standardima Evropske unije, koji su značajno tolerantniji od preporuka SZO, Perović ističe da naši građani ne žive u ekonomskom pogledu kao građani te međunarodne zajednice, niti imaju novca za liječenje u toj mjeri, pa je potpuno opravdano i u javnom interesu da se sa mnogo većom pažnjom odnosimo prema problemu aerozagađenja.

– Rezultati koje smo dobili pokazuju da je u opštinama Pljevlja i Bijelo Polje, zaključno sa zadnjim danom februara već premašen broj od 35 dozvoljenih dana na godišnjem nivou sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 susprendovanih čestica, čime se nastavlja negativan trend od prethodnih godina. U Pljevljima je bilo i najviše dana sa veoma visokim indeksom kvaliteta vazduha, čak 24, kada srednja dnevna vrijednost PM10 prelazi 100 µg/m3 i kada se shodno savjetima Instituta za javno zdravlje preporučuje svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti – navodi Perović.

image

Александар Перовић

-Жељко Шапурић

On ističe da јe, nakon povećanog institucionalnog interesovanja početkom godine za problematiku aerozagađenja i intenzivnije komunikacije sa javnošću i značajnog medijskog prostora, došlo do naglog pada, što je takođe negativan trend od prethodnih godina.

– Očigledno je da su predsjednički i parlamentarni izbor zaokupili pažnju nadležnih i ukupne javnosti, što je zabrinjavajuće ako se shvata kolike su posledice aerozagađenja po zdravlje i životnu sredinu, kvalitet života uopšte. Da je tako, dokaz je i da je Operativni tim za sprovođenje mjera za smanjenje zagađenja u Sjevernoj zoni kvaliteta vazduha Crne Gore kojeg je osnovala Vlada Crne Gore, imao samo jedan početni sastanak, što je po nama neprihvatljivo i jasan pokušaj manipulacije javnosti zabrinutošću za ovu problematiku – navodi Perović.

On ukazuјe da ni podsticajne mjere koje je za prelazak na grijanje na električnu energiju za građane Pljevalja obezbijedila Elektroprivreda Crne Gore niјesu dale rezultate.

– Ipak nadamo se da će EPCG i tokom ove godine uzeti u obzir mogućnosti za unapređenje podsticajne kampanje, uz proaktivan pristup ka zainteresovanoj javnosti koja može dati doprinos kvalitetu vazduha, mada, realno sagledavajući, već smo ušli u period kada su takve inicijative veoma upitne, ako znamo da je većina građana koji koriste drvo i ugalj obezbijedilo zalihe za zimu – naglašava Perović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:35