/ Фото: Архива
28/05/2021 u 13:52 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјевојчицу из центра "Љубовић" смјестили у затвор са одраслим лицима

То је недопустиво, наводи се у извјештају омбудсмана

Заштитник људских права и слобода утврдио је повреду права и најбољег интереса дјетета у случају дјевојчице којој је изречена васпитна мјера, а која је умјесто у адекватну установу смјештена у Управу за извршање кривичних санкција (УИКС) и то са пунољетним издржаватељкама затворске казне, пишу Дневне новине Дан. 

По мишљењу Заштитника, недопустиво jе да диjете – малољетник васпитну мjеру издржава у затвору и то са одраслима, jер не постоjи установа у коjоj се ова мjера може извршавати.

– Овакво поступање ниjе у потпуности у складу са сврхом кривичних санкциjа, да се пружањем заштите и помоћи малољетним учиниоцима кривичних дjела, вршењем надзора, општим и стручним оспособљавањем и развиjањем личне одговорности, обезбиjеди васпитање и правилан развоj, са циљем да убудуће не врше кривична дjела. Државни органи, коjи су надлежни за доношење закона и њихово спровођење, дужни су да риjеше ову правну ситуациjу како се лоша пракса не би понављала – наводи се у мишљењу које потписује замјеница Снежана Мијушковић.

Дјевојчици је одлуком Вишег суда у Подгорици од 16. јануара 2020. године изречена васпитна мjера упућивање у установу заводског типа у траjању од наjмање шест мjесеци до наjдуже три године.

– Дана 5. маја 2020. године, малољетница jе приведена у УИКС на извршење изречене васпитне мjере, из JУ Центра "Љубовић", гдjе се налазила по другоj одлуци – васпитноj мjери упућивање у установу незаводског типа. Запажа се да jе Виши суд у Подгорици пратио извршење васпитне мjере према малољетници, посредством Стручне службе суда и ниjе било примjедби на извршење санкциjе, нити jе УИКС-у дата било каква препорука или примjедба с тим у вези – наводи се у мишљењу.

Управа за извршење кривичних санкциjа у изjашњењу наводи да у овом моменту не постоjи одjељење за малољетна лица женског пола, па jе малољетница дио изречене васпитне мjере издржала у Одjељењу за жене.

– Чињеница jе да се у дужем периоду васпитна мjера упућивање у установу заводског типа извршава тако што се малољетници упућуjу у УИКС због недостатка адекватне установе. Оправдање да не постоjи одjељење за малољетна лица женског пола, те да малољетница васпитну мjеру издржава у Одjељењу за жене, са становишта Заштитника, неповољниjе jе за малољетницу, те се фактички "преиначава" изречена васпитна мjера. Наиме, надлежни судови изричу наведену васпитну мjеру за коjу унаприjед знаjу да се нема гдjе извршити, осим у затвору. Општеприхваћена правила и стандарди прописуjу да ће малољетници у инстуциjама бити одвоjени од стариjих, односно смjештени у посебну инситуциjу или одвоjени од инситуциjе гдjе има одраслих, односно да издржаваjу казну у посебноj организационоj jединици за малољетнике органа управе надлежног за извршење кривичних санкциjа – одjељење за малољетнике – наводи се у мишљењу.

Запажа се да jе малољетници за вриjеме боравка омогућено остваривање образовања, у средњоj школи у Голубовцима, што је позитивно оциjењено и што Заштитник поздравља имаjући у виду да jе у складу са наjбољим интересима дjетета.

– Сматрамо да jе обезбjеђивање услова за школовање и стручно оспособљавање младих у сукобу са законом, од кључне важности не само за третман током боравка у установи, већ превасходно за њихов будући живот – наводи се у мишљењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 13:27