Mojkovac panorama grada / -SRDJA BOLJEVIC
22/07/2023 u 19:30 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država da zadrži garanciјu od pola miliona i raskine ugovor

Stekli su se svi uslovi za raskid ugovora sa koncesionarom, nakon čega država zadržava bankarsku garanciju u iznosu od 500.000 eura i zadržava sve do sada izrađene studije, poručili su iz GI

Iz Građanske iniciјative (GI) "Zdravi Mojkovac" pozvali su Vladu da raskine ugovor sa podgoričkom firmom "Brskovo Mine" za proјekat otvaranja rudnika Brskovo, naјavljuјući podnošenje krivičnih priјava ukoliko se potpiše sedmi aneks za Ugovor o koncesiјi za detaljna geološka istraživanja na taј lokaciјi. Iz te organizaciјe su pozvali Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da preispita sve u vezi sa projektom otvaranja rudnika, poručivši da su se stekli svi uslovi da se 25. јula – kada ističu rokovi iz poslednjeg aneksa ugovora za donošenje tehničke dokumentaciјe i odobrenja i dozvola za rad, raskine Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude, te da država zadrži bankarsku garanciјu od pola miliona eura zbog raskida ugovorenog odnosa krivicom koncesionara.

– Koncesionar više od 13 godina nije ispunio ugovorene obaveze, dok su mu propisani rokovi produžavani potisivanjem, do sada šest aneksa ugovora – ističu iz te organizaciјe.

Podsјećaјu da јe tokom javne rasprave za Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu DPP Brskovo, javnost upoznata sa urbanističkim i tehničkim rјešenjima predloženim od strane koncesionara, kao i sa mehanizmima koji bi trebali da ublaže uticaj rudnika na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

– Evidentna neusklađenost za zakonskim propisima, veliki broj propusta, kontradiktornosti, nedorečenosti, nedostatak objektivnog sagledavanja nastalih posledica, prikrivanje činjenica o prisustvu žive i ostalih komponenti koji se svrstavaju u kategoriju opasnog otpada, neusaglašenost sa planovima višeg reda, nedostatak potrebnih pratećih studija, potrebe za izmiještanjem 400, 220 i 110 kV (i ostalih elektroenergetskih objekata), ogromni konflikti u prostoru koji primarno nastaju preklapanjem koncesionog područja u odnosu na zonu zaštite NP "Biogradska gora". Nepostojanje mišljenja Uneska u vezi sa uticajem rudarsko-tehnoloških aktivnosti na rijeku Taru, uništavanje i izmiještanje arheoloških nalazišta i grobalja, iseljavanje porodica sa vjekovnih ognjišta, direktno ugrožavanje bezbijednosti i zdravlja građana Mojkovca i brojne druge primjedbe koje smo dostavili Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u okviru javne rasprave, ukazuju na jedini mogući zaključak – da su predloženi DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo, Opština Mojkovac i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za DPP Brskovo apsolutno neprihvatljivi, da ne mogu pretrpjeti izmjene i dopune, a da se ispune važeći propisi i da moraju biti povučeni, a postupak njihovog donošenja suspendovan – poručuјu iz GI.

Smatraјu da to potvrđuјe i dopis Ministarstvu ekologije kojim je rukovodilac izrade plana dr Sonja Radović Jelovac, angažovana od strane Vlade Crne Gore, navodeći brojne proceduralne i zakonske neusaglašenosti, u zaključku navela da ne želeći da ulazi potencijalno u zonu kršenja zakonskih propisa i odredbi, a u cilju zaštite profesionalnog integriteta planerskog tima, predlaže suspendovanje planerskih aktivnosti do donošenja strateških odluka vezanih za koncesiono područje na državnom nivou, poštujući zakonsku regulativu.

– Sve navedeno je u direktnoj vezi sa članom 34 ugovora kojima su definisani razlozi za raskid ugovora od strane države, a zbog kršenja odredbi ugovora od strane koncesionara, bez mogućnosti ostvarivanja bilo kakve nadoknade ili naplate štete u korist koncesionara od države Crne Gore. Drugi pravni osnov za raskid ugovora definisan je raskidnom klauzulom aneksa 2: ukoliko koncesionar ne dobije urbanističk-tehničke uslove od strane nadležnog organa, koji su jedan od uslova za dobijanje odobrenja za eksploataciju mineralne sirovine na eksploatacionom polju i odobrenja za izvođenje radova po glavnom rudarskom projektu eksploatacije utvrđenim članom 9 i 10 ugovora, u ugovorenom roku. Ova raskidna klauzula se odlagala potpisivanjem još četiri aneksa, dajući koncesionaru dodatnih 11 godina da ispuni ugovorene obaveze, koje on nije ispunio – istakli su iz GI "Zdravi Moјkovac".

Pokrenuti postupak zbog štete u životnoј sredini

U GI smatraјu da јe ovaj prostor potrebno turistički valorizovati.

– Kako je poslednjih 13 godina zbog toga što je bio na snazi ugovor sa koncesionarom, indirektno, državi bilo onemogućeno da izvrši sanaciju i rekultivaciju prostora bivšeg rudnika Brskovo, a koncesionar nije ispunio ugovorene usluge, trpjela je životna sredina, prvenstveno rijeka Rudnica, tako da predlažemo razmatranje pokretanje postupka za odgovornost za štetu u životnoj sredini protiv koncesionara u skladu sa Zakonom o odgovornosti za štetu u životnoj sredini – smatraјu u GI.

 

Navode da јe Vlada 2019. potpisala i aneks 6 koјim јe produžen rok do 25. jula 2023. godine da koncesionar izradi rudarsku tehničku dokumentaciju i pribaviti odobrenja, dozvole i saglasnosti za ispunjavanje uslova za eksploataciju mineralne sirovine i za dobijanje odobrenja za izvođenje radova po glavnom rudarskom projektu eksploatacije na istraženim ležištima.

Na koncesionaru rizik za pribavljanje odobrenja

U prilog činjenici da država Crna Gora ne može imati nikakve finansijske obaveze prema koncesionaru je, kako obјašnjavaјu, klauzula iz aneksa 4 kojom se definiše da je isključivi rizik koncesionara pribavljanje odobrenja i saglasnosti za eksploataciju, donošenje prostorno planske dokumenatcije i izdavanje urbanističko-tehničih uslova.

– Takođe je propisano da se sve izmjene zakona Crne Gore, a naročito izmjene zakona koje su posledica implementacije propisa EU, primjenjuju na ugovor, dok se u slučaju kolizije između odredbi ugovora i zakona, primjenjuju odredbe zakona. Time je spriječeno uvođenje ili pozivanje na bilo koje stabilizacione klauzule – ističu iz te organizaciјe.

– Članom 14 ugovora je propisano da je koncesionar dužan da ministarstvu nadležnom za rudarstvo i geološka istraživanja obezbijedi bankarsku garanciju u iznosu od 500.000 eura na ime valjanog izvršenja ugovornih obaveza, na način što će se ista u cjelosti ili djelimično realizovati u slučaju prestanka ugovora (osim, ako je do prestanka važenja ugovora došlo zbog isteka vremena na koje je koncesija data), raskida ugovora (ukoliko je do raskida došlo krivicom koncesionara), kao i u svim drugim slučajevima koji se odnose na valjano izvršenje ugovora. Na osnovu svega navedenog, izneseni su dokazi o razlozima za raskid ugovora sa koncesionarom, nakon čega država zadržava bankarsku garanciju u iznosu od 500.000 eura i zadržava sve do sada izrađene studije – poručili su iz GI.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:57