/ MILO DJUKANOVIC-LAZAR RUZIC
11/01/2023 u 17:23 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović letio po proceduri, let koštao najmanje 3.000 eura

Generalni sekretar Vlade je 29. decembra prošle godine odobrio korišćenje aviona na osnovu zahtjeva Kabineta predsjednika Crne Gore na relaciji Podgorica – Istanbul – Bergamo – Podgorica. Avion u vlasništvu Generalnog sekretarijata nije korišten tokom praznika, odnosno od petka 30. decembra, kazali su za "Dan" iz Vlade

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je odobrenje Vlade da koristi državni avion kojim je letio iz Podgorice do Istanbula, gdje je imao sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom do Bergama u Italiji. Pojedini mediji su juče objavili da se Đukanović, ipak, službenim avionom nije vratio iz Bergama, već je navodno produžio u Švajcarsku. "Dan" u Vladi saznaje da let službenim avionom košta u prosjeku od tri do šest hiljada eura i to na kraće relacije, kao što je upravo do Istanbula i Italije. U zvaničnim odgovorima našoj redakciji kažu da "shodno Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, avion za službene potrebe koriste: predsjednici države, Skupštine i Vlade".

– U skladu sa tim generalni sekretar Vlade je 29. decembra 2022. godine odobrio korišćenje aviona na osnovu zahtjeva za korišćenje vazduhoplova od strane Kabineta predsjednika Crne Gore na relaciji Podgorica – Istanbul – Bergamo – Podgorica. Detalje u vezi sa predmetnim aktivnostima potrebno je zatražiti od Kabineta predsjednika. Takođe, informišemo Vas da avion u vlasništvu Generalnog sekretarijata nije korišten tokom praznika, odnosno od petka 30.12.2022. godine – zaključno sa današnjim datumom – kazali su za "Dan" u Vladi.

Iz kabineta šefa države za "Dan" su saopštili da je vazduhoplov korišten u skladu sa propisima.

– Predsjednik Crne Gore koristio je avion kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore u skladu sa Uputstvom o uslovima i načinu korišćenja aviona. Procedura propisana navedenim uputstvom je ispoštovana podnošenjem zahtjeva za korišćenje aviona, koji je od strane Generalnog sekretarijata Vlade uredno odobren – navode u kabinetu predsjednika Đukanovića.

NVO Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA proslijedila je juče Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela, koja se može smatrati krivičnom prijavom. U prijavi je evidentirano da je – avion "learjet 45" Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, sletio 30. decembra oko 22.14 časova na pistu u Golubovcima nakon sat i 14 minuta leta od aerodroma u italijanskom Bergamu do Podgorice.

– Uoči tog leta javnost nije obaviještena da crnogorski državnici imaju bilo kakve diplomatske obaveze u Italiji, zbog kojih moraju da koriste vladin avion. LUPA je potom utvrdila ko je i na koji način koristio vladin avion do Italije. Uvidom u registar letova može se zaključiti da je avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE, u 9.58 ujutru 30. decembra 2022. godine poletio iz Podgorice ka Istanbulu. U tom avionu se nalazio predsjednik države Milo Đukanović i njegova pratnja. Nije, međutim, poznato kad je tačno sletio u glavni grad Turske, ali oko 1.14 časova radar je uočio crnogorski avion blizu Istanbula. Crnogorska delegacija, predvođena predsjednikom Đukanovićem, u Turskoj se zadržala 30. decembra do 7.58 časova kada je avion Vlade Crne Gore poletio sa aerodroma i umjesto ka Podgorici, uputio se ka sjeveru Italije. Evidentirano je potom da je avio u 8.26 časova sletio na areodrom u Bergamu, te da se nakon nekih 30-ak minuta uputio ka glavnom gradu Crne Gore – navodi se u saopštenju Mreže LUPA.

Vlada: Abazović držao predavanje studentima

Iz NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazali su da Generalni sekretarijat Vlade već tri mjeseca ćuti na zahtjev za slobodan pristup informacijama u vezi sa letom premijera Dritana Abazovića za Ženevu.

– Abazoviću je tokom boravka u Ženevi dodijeljen počasni doktorat, što je on iskoristio i za promociju svoje knjige, a javnost do danas nije saznala kojim zvaničnim poslovima je pravdano korišćenje državnog aviona. Time je nastavljena politika netransparentnosti kada je u pitanju korišćenje državnih resursa i propuštena šansa da se prekine sa praksom da se ta imovina prepoznaje kao ekskluzivno pravo onih koji su na vlasti – objavili su iz MANS-a na Fejsbuku.

Kada je u pitanju posjeta predsjednika Vlade Ženevi, u Vladi kažu da je ona realizovana u skladu sa platformom za gostujuće predavanje predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića na švajcarskom Univerzitetu za menadžment, ekonomiju i finansije (UMEF), 8. oktobra 2022. godine, koja je dostupna na sajtu Vlade.

U tom dokumentu se navodi da Abazović u Ženevu ide kako bi sa studentima razgovarao o evropskim integracijama Crne Gore i ostalim aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti, te izazovima sa kojima se suočava Evropa, a posebno zemlje Zapadnog Balkana u novijoj istoriji.

– Gostujuće predavanje će, takođe, biti prilika i za bliže upoznavanje studenata sa vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, koji se odnose na integracioni put ka punopravnom članstvu u EU, kao i odgovorno NATO članstvo – piše u platformi.

Vladinim propisom predviđeno je da predsjednici države, parlamenta i vlade, koji su i štićene ličnosti, mogu koristiti avion za službena putovanja, dok ostali visoki državni zvaničnici i organi moraju da plate sve troškove korišćenja aviona iz sopstvenih budžeta, ako im se odobri upotreba aviona. Iznajmljivanje aviona za Crnu Goru, kako saznajemo u Vladi, neisplativo je jer je cijena previsoka.

Đukanović je 2018. uoči novogodišnjih praznika vladinim avionom letio u Amsterdam, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Đukanović je i 2019. letio vladinim avionom za Pariz, na tajni "diplomatski susret", pa produžio u Sjedinjene Američke Države i tada ga je po povratku sa odmora vladin avion i vratio u Podgoricu iz glavnog grada Francuske. Predsjednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih djela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića tom prilikom.

Osim letova tokom praznika, predsjednik je tokom 2019. i 2020. imao čitav niz putovanja koja javnosti nikada nisu objašnjena. U pitanju su putovanja u Atinu, Pariz, Ljubljanu, Istanbul...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:16