/ NATO/IMS - FOTO: VOJSKA CRNE GORE
10/05/2023 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lazarević na sastanku Vojnog komiteta NATO

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, kazao je da smo ušli u novo doba kolektivne odbrane i zahvaljujući radu tog komiteta i vojnih lidera širom Alijanse, NATO je spreman za nove izazove

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO na nivou načelnika Generalštabova, koji je danas održan u Briselu.

 -Prvi čovjek VCG u svom obraćanju istakao je značaj NATO planiranja odbrane za bezbjednost i zaštitu vrijednosti Crne Gore, te punu posvećenost Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore na polju doprinosa tom procesu i angažovanju vojnih kapaciteta na operacionalizaciji usvojenih planova - saopšteno je iz tog resora.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, kazao je da smo ušli u novo doba kolektivne odbrane i zahvaljujući radu tog komiteta i vojnih lidera širom Alijanse, NATO je spreman za nove izazove.

- Agresijom Rusije na Ukrajinu, aktivirali smo naše planove i rasporedili 40.000 trupa pod komandom NATO, jačajući našu odbranu od Baltičkog do Crnog mora. Ove mjere su jasno stavile do znanja da smo spremni da branimo svaki pedalj NATO teritorije. U narednom periodu ćemo svakako nastaviti da obučavamo i opremamo jedinice, kao i da obezbijedimo trupe visoke spremnosti u skladu sa NATO planovima i zahtjevima - istakao je on.

Vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), general Kristofer Kavoli, predstavio je najnovija dokumenta koje je izradila Saveznička komanda za operacije (Allied Command Operations-ACO) a koja se tiču implementacije Koncepta odvraćanja i odbrane Evro-Atlanskog prostora (Concept of Deterrence and defense of the Euro-Atlantic Area).

- Poručio je da NATO trenutno razvija planove odbrane, koji će obezbijediti jasne osnove za dalje planiranje u cilju odgovora na prepoznate bezbjednosne prijetnje. ACO će svakako, kao strategijska komanda, biti odgovorna za kontrolu i implementaciju planova, a njihova kontrola će se vršiti kroz realizaciju različitih vježbi - navodi se u saopštenju.

Načelnici Generalštabova članica Alijanse iznijeli su svoje poglede za jačanje NATO politike odvraćanja i odbrane, te nacionalne stavove i opcije o ključnim strateškim aspektima. Dali su punu podršku SACEUR-ovim mjerama za pozicioniranje snaga NATO u cilju jačanja mjera za odvraćanje i odbranu.

- Stavovi načelnika Generalštabova poslužiće kao osnova za aktivnosti Alijanse u susret predstojećem sastanku ministara odbrane NATO-a u junu i Samitu NATO-a u Viljnusu u julu 2023. godine - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:19