/ foto: ivan petrović
22/07/2022 u 12:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorjanc Prelević odustala od učešća u radu komisije za Temeljni ugovor

Gorjanc-Prelević je navela kako izražava protest "zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu"

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv na učešće u radu stručnog tima, koji bi ispitao usklađenost odredbi Temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), sa pravnim poretkom Crne Gore. Ona je, kako je saopšteno iz HRA, na taj način izrazila protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad tog tima.

"U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju", saopštila je HRA.

Gorjanc-Prelević je navela kako izražava protest "zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena".

"Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali. Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsjedniku države i predsjedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom", navodi se u saopštnju HRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 12:43