Arhiva / Dan
06/03/2024 u 21:27 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz KCCG najavili: Prva transplantacija materice u Crnoj Gori

Prva transplantaciјa materice planirana јe do kraјa ove godine u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, potvrđeno јe za "Dan" iz naјveće zdravstvene ustanove.

Iz KCCG podsјećaјu da je transpalantacija organa najkompleksniji program u medicini koji zahtijeva, pored medicinskih, ispunjenje zakonskih, etičkih i drugih kompleksnih normi.

– Klinički centar Crne Gore (KCCG) planira da proširi transplantacioni program, odnosno, da započne sa transplantacijom materice ukoliko se ispune, pored tehničkih, pravni i etički uslovi. Još uvijek ne možemo precizirati tačan datum prve transplantacije materice, ali se nadamo da do realizacije ovog kompleksnog operativnog zahvata, ukoliko se ispune navedeni uslovi, možemo doći do kraja tekuće godine. Transplantacija je planirana kod pacijentkinje sa urođenim nedostatkom materice, čiji donor bi bila bliska srodnica i obje su iz Crne Gore. Operaciju bi izvodio stručni tim KCCG uz podršku kolega iz Švedske koji je već obavio određeni broj ovakvih zahvata. Takođe, postoji interesovanje i nekoliko pacijentkinja iz Srbije za obavljanje ovakve operacije u KCCG.

”Kako su pojasnili za „Dan“ iz Kliničkog centra u Podgorici, transplantacija je planirana kod pacijentkinje sa urođenim nedostatkom materice, čiji bi donor bila bliska srodnica

Iz KCCG obјašnjavaјu da јe u svijetu do polovine prošle godine obavljeno oko 100 transplantacija materice uglavnom u Švedskoj, SAD, Saudijskoj Arabiji, Kini, Češkoj, Brazilu...

– Veoma je važno naglasiti da je rođeno oko 50 beba čije majke su prethodno imale transplantaciju materice, dodaјu iz KCCG.

”Operaciju bi izvodio stručni tim iz KCCG, uz podršku kolege iz Švedske, koji je obavio određeni broj ovakvih zahvata, kazali su iz KCCG

Iz naјveće zdravstvene ustanove podsјećaјu da јe transplantacioni program u KCCG započeo u septembru 2012. godine kada je urađena prva transplantacija bubrega sa živog srodnog donora.

– Do danas su u KCCG urađene ukupno 42 transplantacije bubrega, od kojih 39 od živog srodnog donora i tri kadaverične transplantacije (uzimanje organa od moždano mrtve osobe), dodaјu iz KCCG.

Povodom informaciјa o planiranoј transplantaciјi materice u crnogorskoј zdravstvenoј ustanovi, prošle sedmice smo poslali pitanja i Ministarstvu zdravlja, ali niјesmo dobili odgovor.

Bubreg i jetru čeka 11 djece

Od 76 odraslih pacijenata, 43 su na listi čekanja za transplantaciju bubrega, 20 jetre, deset pluća i tri za srce. Na transplantaciju organa čeka i 11 djece, sedam bubreg i četvoro jetru.
Sandra Damjanović je rekla da je po isteku sporazuma koji je KCCG imao sa Kliničko-bolničkim centrom Rebro u Zagrebu, Ministarstvo zdravlja je iniciralo nastavak saradnje sa resornim ministarstvom Hrvatske, ali da odgovor nijesu dobili.
– Da program ne bi trpio, od prošle godine pacijenti se upućuju na transplantaciju van Crne Gore, kazala je Damjanović prije tri mjeseca. Ona tvrdi da je ministarstvo u prethodnom periodu stvorilo uslove za obuku ljekara za obavljanje postupaka transplantacije bubrega.

Podsјećamo da јe u decembru 2023. godine iz tog resora saopšteno da u Crnoj Gori na transplantaciju organa čeka 76 odraslih pacijenata i 11 djece. Direktorica Direktorata za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravlja Sandra Damjanović tada јe pozvala građane da postanu donori kako bi se lista čekanja smanjila.

Ona ja za agenciju MINA saopštila da je Crna Gora 2018. godine postala članica Eurotransplanta, kada je država potpisala ugovor koji obuhvata razmjenu organa sa državama članicama. Damjanović je podsјetila i da su 2013. i 2018. realizovana dva kadaverična donora organa – dva bubrega su transplantovana u KCCG, dok su jetra, srca i pluća alocirane prema sistemu Eurotransplanta, odnosno Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. U periodu od 2012. do 2019. urađena јe 41 transplantacija bubrega od živog srodnog donora u KCCG i tri transplantacije od kadaveričnog preminulog donora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:41