Climathon Podgorica 2023 / -CLIMATHON
27/11/2023 u 12:48 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izabrani pobjednici četvrtog Climathon Podgorica

U NEST Coworking prostoru u Podgorici za vikend, 25. i 26. novembra održan je četvrti Climathon Podgorica - događaj posvećen unapređenju najboljih rješenja u oblasti cirkularne ekonomije, konkretnije, otpada.

Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO Gnijezdo – NEST u saradnji sa UNIQA osiguranjem, Erste bankom, Privrednom komorom Crne Gore, kompanijama Five G i BENU, Glavnim gradom Podgorica, Ambasadom Savezne Republike Njemačke, Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore, fondacijom “Čini dobro”, kao i kompanijom Red Bull.

Između mnogobrojnih timova koji su se prijavili, deset izabranih je stupilo u takmičenje za prestižne nagrade, s ciljem kreiranja kreativnih, održivih i izvodljivih rješenja, bilo kroz proizvod ili uslugu, biznis ili nevladinu organizaciju.

Prvo mjesto i nagradu u vrijednosti od tri hiljade evra osvojio je tim Očistimo svoje dvorište, koji čine članovi: Marko Milačić, Milica Šuškavčević, Pavle Ivanović i Filip Bušković. Njihov cilj je da pokrenu održivi biznis koji se bavi reciklažom kafe kroz "suvu" i "mokru" reciklažu. "Suvom" reciklažom kafe praviće nakit i sredstva za rastjerivanje insekata. Ovi proizvodi su namijenjeni ljubiteljima kafe i onima koji cijene jedinstveni, ručno izrađeni nakit, kao i onima koji traže prirodne metode zaštite od insekata. "Mokrom" reciklažom koristiće ostatke kafe kao đubrivo i za pravljenje preparata za podsticanje rasta i liječenje biljaka. Ovi proizvodi bi su  namijenjeni organskim farmerima i baštovanima koji traže prirodne metode za poboljšanje zdravlja i produktivnosti svojih biljaka.

Drugoplasirani tim koji je osvojio nagradu od dvije hiljade evra je BOQO. Bogdan Kustudić i Boban Baošić žele da proizvedu inovativne zvučne barijere od reciklirane gume, koje će efikasno smanjiti buku u urbanim sredinama. Ciljna grupa za proizvod "ZeleniZid" obuhvata gradove, urbaniste, arhitekte, saobraćajne agencije i održive urbanističke projekte koji žele efikasno smanjenje buke u urbanim sredinama kroz održiva rešenja. Ovaj proizvod posebno je usmjeren ka tržištu održivog urbanog razvoja, gdje se istovremeno postiže ekološki i funkcionalni efekat. Ovim proizvodom dobijaju održivo rješenje za smanjenje buke, koristeći recikliranu gumu, čime doprinose zaštiti životne sredine.

Tim koji je osvojio treće mjesto na hakatonu i nagradu u vrijednosti od hiljadu evra uključuje Milosavu Nenezić i Lazara Lazarevića. Njihov projekat je usmjeren na reciklažu papira primjenom tehnika koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Rezultat je društveno-koristan zbog toga što bi papir koji bi završio na otpadu, dobio novu formu, kvalitet, vrijednost i primjenu. Ovako usmjerena reciklaža isključivo jednog resursa namijenjena je prvenstveno poslovnim subjektima koji žele da doprinesu društveno-odgovornoj praksi svojim primjerom, kao i svi korisnici ovog umjetničkog, ručno rađenog, recikliranog papira.

Organizatori iz NVO „Gnijezdo“ zadovoljni su ovogodišnjim prijavama i nastupima takmičarki i takmičara. ‘’Climathon Podgorica predstavlja dinamičnu kombinaciju kreativnosti, inovacija i strasti prema održivosti. Iz godine u godinu, Climathon predstavlja okupljanje vizionara, inovatora i lidera koji dijele istu želju za oblikovanjem bolje budućnosti. U svakom prijavljenom timu vidimo klicu promjene, a svaka ideja predstavlja korak prema zelenijem sutra’’, zaključila je organizatorka, Ivana Srećković.

 Za sve zainteresovane, snimak otvaranja događaja, konferencijskog dijela prvog dana, kao i prezentacija timova i proglašenje pobjednika drugog dana, biće dostupni na društvenim mrežama organizatora.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015. godine pokrenuo Climate KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

image

Climathon Podgorica 2023

-CLIMATHON
image

Climathon Podgorica 2023

-CLIMATHON
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. februar 2024 01:24