Anđela Jakšić Stojanović u zvaničnoj posjeti Grčkoj / - MPNI
27/04/2024 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović: Crna Gora ostvarila značajan napredak u području inovacija i digitalne transformacije

Crna Gora ostvarila je značajan napredak u području inovacija i digitalne transformacije, postavljajući čvrste temelje za budući razvoj zemlje, kazala je ministarka Anđela Jakšić Stojanović koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Grčkoj.

Jakšić Stojanović boravi u Grčkoj na poziv ministra digitalne uprave Republike Grčke Dimitriosa Papastergioua zbog učešća na BEYOND Ministarskom liderskom dijalogu za Jugoistočnu Evropu 2024 (South-East Europe BEYOND Ministerial Leadership Dialogue 2024).

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Jakšić Stojanović je jedan od govornika u okviru panela “Trasiranje puta ka regionalnom digitalnom rastu: Budućnost inovativnih investicija, regionalna konvergencija i izazovi”.

Ona je istakla da je ministarstvo na čijem je čelu kroz intenzivne napore u prethodnom periodu, stvorilo adekvatan strateški i zakonodavni okvir za podsticanje inovacija i procesa digitalizacije na svim nivoima. Posebno je istakla Strategiju pametne specijalizacije S3 2019-2024. koja je veoma značajna na nacionalnom nivou, imajući na umu činjenicu da je Crna Gora prva zemlja izvan EU koja ju je usvojila, Strategiju digitalne transformacije 2022-2026. koja je u potpunosti usklađena sa strategijama na nivou EU, te Strategiju digitalizacije obrazovnog sistema 2022-2027, koja prati EU plan digitalnog obrazovanja.

– Ono što je važno jeste činjenica da u Crnoj Gori posebnu pažnju pridajemo podsticanju inovacione kulture i procesa digitalizacije, u čemu, osim resornog ministarstva, značajnu ulogu imaju i Naučno-tehnološki park Crne Gore, Inovaciono preduzetnički centar “Tehnopolis” i Fond za inovacije. Sa zadovoljstvom najavljujemo otvaranje nove zgrade NTP-a u Podgorici koji će biti mjesto spoja akademske i biznis zajednici, a u okviru kojeg će biti otvoren Regionalni centar za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta (WB3C) – kazala je Jakšić Stojanović.

Osim ministarke, u diskusiji su učestvovali i Dimitris Papastergiou, ministar za digitalnu upravu u Republici Grčkoj, Mehmet Fatih Kacir, ministar industrije i tehnologije u Turskoj, Georgi Gvozdejkov, ministar saobraćaja i komunikacija u Bugarskoj, Kristijan Bartolin, generalni sekretar Komiteta za vještačku inteligenciju u Savjetu Evrope, i drugi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:04