Ilustracija / - KCCG
24/11/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KCCG: Moguće je zaustaviti nasilje nad ženama, ali samo ako djelujemo zajedno

Istraživanja dosljedno potvrđuju da najmanje 1 od 3 žene širom svijeta najmanje jednom u životu doživi fizičko i/ili seksualno nasilje, i to od partnera ili člana porodice, dok se o drugim oblicima nasilja manje zna i manje izvještava

Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja predstavljaju centralnu međunarodnu kampanju koja poziva na okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama, a obilježavamo ih od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Dana ljudskih prava, kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore.

- Upravo trajanje ove kampanje treba da ukaže na poražavajuću činjenicu da nasilje nad ženama ostaje jedno od pervazivnih, najprevalentnijih i najperzistentnijih kršenja ljudskih prava u svijetu. Uprkos tome što mnoge zemlje donose zakone za borbu protiv nasilja na ženama, neadekvatno sprovođenje ovih politika i diskriminatorne društvene norme ostaju značajni problemi, te se ovo nasilje normalizuje, ne sankcioniše i nastavlja da nanosi nesagladivu štetu sadašnjim, ali i budućim generacijama - saopštili su iz KCCG.

Navode da istraživanja dosljedno potvrđuju da najmanje 1 od 3 žene širom svijeta najmanje jednom u životu doživi fizičko i/ili seksualno nasilje, i to od partnera ili člana porodice, dok se o drugim oblicima nasilja manje zna i manje izvještava. Nasilje nad ženama i djevojčicama, naročito je prevalentno u naglašeno patrijarhalnim sredinama i okolnostima koje podstiču mizioginiju. U svakoj zemlji i svakoj kulturi, a naročito patrijarhalnoj kakva je crnogorska, potrebno je mnogo više aktivnosti kako bi se osiguralo da žene žive slobodno, bez nasilja i prisile. Uticaj nasilja može da ima ozbiljne i dugoročne posljedice na različite aspekte zdravlja, uključujući i fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje. Zdravstvene ustanove morale bi da se aktivno uključe u kampanje protiv nasilja, i da kroz realizaciju specifičnih, ciljanih aktivnosti odigraju jednu od ključnih uloga u skretanju pažnje i reagovanju na nasilje nad ženama, koje nije i ne može biti samo pitanje žena, već je pitanje javnog zdravlja, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava svih građana. Rodno zasnovano nasilje moralo bi konačno da postane globalni prioritet u oblasti javnog zdravlja, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, i to ne samo deklarativno i o obilježavanju važnih datuma, već i de facto i de jure.

- Zdravstveni radnici su često prva, a ponekad i jedina, tačka kontakta za žene koje doživljavaju nasilje. Oni mogu pružiti adekvatnu, trauma-informisanu podršku i zdravstvenu zaštitu preživjelima, nudeći psihološku prvu pomoć, različite medicinske preglede i intervencije, ali biti i zagovarači i posrednici u upućivanju na druge sistemske i vansistemske servise i usluge. Da bi se ovo moglo realizovati, mora se investirati u obuku, materijalne i ljudske resurske, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružila odgovarajuća zdravstvena njega i zaštita. Upravo je tema ovogodišnje kampanje, na inicijativnu Ujedinjenih Nacija, “Investirajte u prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama.” 

Zato Klinički centar Crne Gore apeluje na nadležne da investiraju u prevenciju rodno zasnovanog nasilja i unaprijede ulaganja u zaštitu žena od nasilja i sprovođenje adekvatnih tretmana u okviru zdravstvenih institucija u Crnoj Gori. Planiramo i da u okviru naše ustanove kreiramo i sprovedemo politike i protokole koji će doprinijeti unaprijeđenju prava žena, kako onih koje rade u našoj ustanovi, tako i onih građanki koje nam se obraćaju za pomoć i podršku. Nasilje nad ženama možemo zaustaviti, ali samo ako djelujemo zajedno, sada - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:00