/ - DAN
19/03/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komisija MZ utvrdila: Marinović prekršio zakone i zloupotrijebio službeni položaj

Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja, na osnovu uvida u dokumentaciju ZU Apoteke Crne Gore Montefarm je utvrdila da je direktor te ustanove Goran Marinović u prethodnom dvogodišnjem periodu prekršio niz zakonskih akata, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

- Prema nalazima Komisije Marinović je više puta  prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovim za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Montefarma - saopštili su iz Ministarstva zdravlja (MZ).

Takođe, kako su naveli, utvrđeno je da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima.

-Tokom rukovođenja ovom javnom zdravstvenom ustanovom, utvrđeno je da je Marinović mimo finansijkog plana ustanove, kao i mimo Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, potrošio oko milion i po eura za usluge  Agencije za ustupanje zaposlenih što je u svom nalazu konstatovala i Državna revizorska institucijaž - naveli su iz MZ.

Takođe, Marinović je, ističu, mimo obaveznih internih procedura dodjeljivao svakog mejseca istim zaposlenima određene finansijske nadoknade, bez ikakvog obrazloženja i utemeljenja u Odluci. Prema preliminarnim procjenama u ovu svrhu utrošeno je oko 200 hiljada eura, a samo tokom 2023.godine Marinović je potpisao 160 odluka o stimulacijama po različitim osnovama.

- Na osnovu uvida u dokumentaciju utvrđeno je i da je tokom 2022. kao i 2023. godine Marinović preuzeo dug veledrogerije Medicalana u ukupnoj vrijednosti od oko 210 hiljada eura po osnovu Ugovora o cesiji, a da pritom prema tom privatniku u tom trenutku Montefarm nije imao dugovanja - kazali su iz MZ.

(VIDEO) Marinović za "Dan": Šimun me smјenjuјe zbog interesa privatnih lobiјa

Iz MZ podsjećaju da je iste nepravilnosti u svom izvještaju utvrdila i DRI, te da je nalaz uputila tužilaštvu na dalje postupanje.

- Izvještaj, koji je upućen na Izjašnjenje direktoru Marinoviću, sadrži preko 30 nepravilnosti koje konstatovala Komisija Ministarstva zdravlja - saopšteno je iz ovog resora Vlede.

Ističu da Ministarstvo zdravlja pod rukovodstvom ministra Vojislava Šimuna neće biti predmet farmaceutskog niti bilo kog drugog interesnog lobija, i da takve insinuacije predstavljaju plod pukih neutemeljenih konstrukcija uvrijedjene strane.

- Razlozi za potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo su utemeljeni na profesionalnim, etičkim ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja. Stoga je zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo politicke partije, što opet govori o načinu njihovog postavljenja. Politička pripadnost ne smije biti determinišuća stavka u selekciji menadžera zdravstvenih ustanova, vec profesionalni i ljudski integritet, i to je maksima djelovanja ministra zdravlja, pa bilo kakve manipulacije u tom smislu smatramo neprimjerenim. Rad Šimuna je, od samog početka mandata, potpuno transparentan i principijelan, te stoga dostupan reviziji premijera Milojka Spajića i svih građana Crne Gore i u tom kontekstu na istu ne treba da ima ekskluzivitet samo jedan politički subjekat bez obzira na njegovu veličinu ili parlamentarni status koje su uvijek promjenljivog karaktera - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:44