/ foto ilustracija: B.M./DAN RHIVA
24/01/2023 u 17:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kotorska bolnica: Izgorela dokumentacija o periodu kada su zamijenjene bebe

Saznanje da je kao beba zamijenjena u porodilištu u Kotoru, nakon početnog šoka za sada već ženu u četrdesetim godinama koja je i sama majka, rodilo je i snažnu želju da sazna istinu o biološkim roditeljima

Iz Opšte bolnice Kotor, u kojoj je 1978. godine došlo do zamjene beba, kažu da je dokumentacija o spornom periodu izgorela u požaru februara 2004. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Saznanje da je kao beba zamijenjena u porodilištu u Kotoru, nakon početnog šoka za sada već ženu u četrdesetim godinama koja je i sama majka, rodilo je i snažnu želju da sazna istinu o biološkim roditeljima.

Slučaj zamjene beba u Kotoru: Slijedi potraga za biološkim roditeljima

Sedam godina trajao je sudski postupak dokazivanja da je u kotorskoj bolnici 1978. godine došlo do zamjene beba, u kojem je isključena javnost radi zaštite integriteta tužiteljke i njene porodice.

Prema riječima advokata oštećene, Vukašina Šimraka, postupak je pravosnažno okončan i dosuđena je određena novčana naknada za nematerijalnu štetu koju mora da isplati Bolnica Kotor ali njegova klijentkinja ne odustaje od namjere da pronađe biološke roditelje.

Direktor kotorske bolnice Davor Kumburović je za RSE iskazao žaljenje zbog događaja od prije 45 godina i, kako je naveo, empatiju prema osobi koja je lično, ali i njena porodica, doživjela traumu koju će nositi do kraja života, prenosi rtcg portal.

- U mjeri u kojoj je to moguće, bolnica će sarađivati u rasvjetljavanju slučaja, uz napomenu da imamo ograničenja zbog gubitka dijela dokumentacije tokom požara- naveo je Kumburović.

Na pitanje o protokolu koji se sprovodi pri otpustu novorođenih, Kumburović kaže "da mu je nezamislivo" da bi danas moglo doći do zamjene beba.

- Danas se odmah nakon porođaja, pred majkom, stavlja narukvica sa istim jedinstvenim brojem majci i bebi, tako da tu ne može doći do zabune- riječi su Kumburovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:37