MARKO KOVAČ / - MARKO KOVAČ
15/06/2023 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Tužilački savjet napravio opasan presedan

Skrivanje iza strogog formalizma i na taj način sprečavanje da se nastavi postupak za razrješenje Lepe Medenice, i otkriju sve okolnosti slučaja, nije put ka ozdravljenju tužilačke organizacije

Povodom današnje odluke Tužilačkog savjeta da odbije optužni predlog kojim je disciplinski tužilac zatražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice, oglasio se ministar pravde Marko Kovač koji je kazao da je u ovom slučaju stvoren opasan presedan koji može uticati na zaštitu funkcionalnog imuniteta državnih tužilaca, posebno u odnosu na pritiske koje mogu trpjeti u okviru samog tužilaštva.

– Mišljenja sam da skrivanje iza strogog formalizma i na taj način sprečavanje da se nastavi postupak za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Lepe Medenice, i otkriju sve okolnosti slučaja, pozivajući se na navodne nedostatke u optužnom predlogu od strane zamjenice disciplinske komisije, nije put ka ozdravljenju tužilačke organizacije – ocijenio je Kovač.

U inicijativi, koju je ranije podnio Tužilačkom savjetu, uneseni su svi potrebni elementi neophodni za dalje procesuiranje, naglasio je Kovač.

– Kao predlagač razrješenja, a poštujući nezavisnost Tužilačkog savjeta, prihvatam odluku koja je donijeta. Bez namjere da dalje komentarišem istu, iako ona kao takva nema karakter niti snagu sudske presude, bojim se da je odlučivanjem u ovom slučaju stvoren opasan presedan koji može uticati na zaštitu funkcionalnog imuniteta državnih tužilaca, posebno u odnosu na pritiske koje mogu trpjeti u okviru samog tužilaštva. Ovo je naročito za brigu u situacijama kao što je predmetna, gdje bi tužioci višeg ranga mogli bez posljedica vršiti neprimjeren i protivzakonit uticaj na tužioce nižeg ranga – zaključio je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:58