Са јучерашње сједнице / - Скупштина
15/12/2023 u 19:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kroz zloupotrebe se legalno pljačka budžet

Predstavnici Agenciјe za zaštitu ličnih podataka u Skupštini ukazali na manjkavosti zakona o SPI

Kroz zloupotrebe Zakona o slobodnom pristupu informaciјama (SPI) imamo legalnu pljačku budžeta Crne Gore, ukazao јe јuče na skupštinskom zasјedanju Zoran Vuјičić, član Savјeta Agenciјe za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informaciјama. Skupština јe razmatrala izvјeštaј o radu Agenciјe za 2022, a Vujičić јe ukazao na manjkavostI Zakona o SPI i zloupotrebe kroz koje se, kako јe kazao, legalno podriva državni budžet.

– Želim se osvrnuti na pojavu koja razara budžet. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama još od 2016. imamo legalnu pljačku budžeta Crne Gore. Radi se o tome da imamo neodgovorne pojedince i NVO. Radi se o ciljanom zatrpavanju institucija u prvostepenom dijelu, nakon toga već 16. dan sa tim istim žalbama dolaze do Savjeta Agencije i onda idu prema Upravnom sudu – kazao je Zoran Vujičić.

Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica podsjetio je na kandidature za izbore povodom kojih su se poјavile informacije o zloupotrebi ličnih podataka. Ovlašćeni predstavnik Agencije Muhamed Đokaj kazao je da Zakon o zaštiti ličnih podataka mora biti sistemski vezan sa svim drugim zakonima.

– Kad su u pitanju zloupotrebe oko potpisa, tu mi možemo da djelujemo samo kada je u pitanju zaštita, a ne falsifikovanje potpisa. To radi policija – pojasnio je Đokaј.

Skupština јe razmatrala i Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2022. godinu, a ombudsman Siniša Bjeković kazao je da je nasilje u porodici i dalje goruća tema. Prema njegovim riјečima, negativna solidarnost i ćutanje već su dovoljno urušili međunarodni ugled države kada јe u pitanju tortura od strane policije. Istakao je da je i dalje aktuelan problem širenja mržnje putem društvenih mreža. On je dodao da i dalje postoji značajan problem kada su u pitanju društvene mreže i da one predstavljaju značajan izvor govora mržnje u ovako podijeljenoj Crnoj Gori.

Skupština јe razmatrala i izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2022. godinu, a Nermin Abdić (DPS) je povodom ove tačke dnevnog reda rekao da partija iz koje on dolazi stremi ka tome da se njeguju različitosti. Naveo je da je u redu da neko poštuje svoj nacionalni identitet i vjeroispovijest, ali da nije u redu da se to naglašava na štetu drugih naroda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:09