Interviju Zoran lakusic, predsjednik borda direktora regionalnog vodovoda Zoran Lakusic, Zoran Lakusic / INTERVIJU ZORAN LAKUSIC, PREDSJEDNIK BORDA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORAN LAKUSIC - IVAN PETROVIC-IPE
22/10/2023 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić: Sprovesti rigoroznu inspekciju i kazniti odgovorne za zagađenje Morače

Veoma zabrinjava situacija ponovnog odlaganja otpada u koritu rijeke Morače koja zahtijeva hitno djelovanje. Kontinuirano potencijalno zagađenje rijeka i izvorišta predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje i život ljudi, ali i flore i faune

Pod pokroviteljstvom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Regionalni vodovod i DOO "Zaštita prostora Crne Gore" organizovali su zajedničke akcije čišćenja korita Morače.

- Pod pokroviteljstvom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Regionalni vodovod i DOO "Zaštita prostora Crne Gore" organizovali su zajedničke akcije čišćenja korita Morače, koje su trebale da doprinesu stvaranju osjećaja odgovornosti i ograde protiv novih situacija neodgovornog ponašanja građana. Inače, uklanjanje otpada sa ove teritorije u nadležnosti je preduzeća ‘Čistoća‘ Podgorica - kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

U Regionalnom vodovodu su veoma zabrinuti zbog ponovnog dlaganja otpada u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta "Bolje sestre", što se problem ponavlja, uprkos čestim akcijama čišćenja, naveo je on.

U objavi na Fejsbuku Lakušić je naveo da je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uložilo ogromna sredstva za saniranje postojećih ekoloških problema, kao što je slučaj sa zagađenjem rijeke Morače.

To smatra veoma pohvalnim i važnim i posebno za očuvanje izvorišta "Bolje sestre" važnog izvora pitke vode za stanovnike Crnogorskog primorja.

- Veoma zabrinjava situacija ponovnog odlaganja otpada u koritu rijeke Morače koja zahtijeva hitno djelovanje. Kontinuirano potencijalno zagađenje rijeka i izvorišta predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje i život ljudi, ali i flore i faune - istakao je Lakušić.

Poručuje da je potrebno da nadležni organi preduzmu hitne mjere kako bi se ovi problemi riješili.

- Potrebno je provesti rigorozne inspekcijske nadzore i kazniti odgovorne za zagađenje kako bi se spriječilo dalje zagađivanje rijeka i izvorišta - naveo je on.

Lakušić poručuje i da je ovakav odnos građana prema svojoj okolinu i zdravlju ljudi neprihvatljiv i, kako je naveo, zahtijeva odgovarajuće mjere i kontinuiranu pažnju nadležnih organa.

- Potrebno je preduzeti konkretnije i efikasnije mjere za prevenciju ovakvih situacija, a to uključuje edukaciju, rigoroznu primjenu zakona i kazne za one koji ne poštuju propise o zaštiti okoline. Takođe, neophodno je sprovesti efikasne sisteme za upravljanje otpadom, što uključuje redovno uklanjanje otpada sa prostora blizu rijeka i izvorišta - navodi Lakušić u objavi na Fejsbuku.

Nada se da će nadležni organi naći rješenje za ovaj problem, kako je kazao, prije nego što se situacija još više pogorša i da će se svi zajedno uključiti u stvaranje održivog i zdravog okruženja za sve građane Crne Gore.

On je pozvao nadležne da pronađu način da se problem odlaganja u zonama sanitrne zaštite izvorišta "Bolje sestre" riješi i da se spriječi dalje zagađenje rijeke Morače.

- Uzimajući u obzir i da rijeka Morača predstavlja izvor vode za veliki broj stanovnika u Podgorici i okolini, neophodno je hitno djelovati kako bi se sačuvala njena čistoća. Nedopustivo je da se u 21. vijeku ovakvi prizori mogu vidjeti u Crnoj Gori i nadamo se da će nadležni organi preduzeti sve neophodne mjere da se ovo stanje riješi - zaključio je Lakušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:02