Zoran Lakusic / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
04/07/2023 u 14:27 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić za "Dan": Ostaјe nada da Primorјe neće biti žedno

Proteklih dvanaest godina Crnogorsko primorje nije bilo "žedno" jer je u svakom trenutku bilo snabdjeveno neophodnom količinom vode iz Regionalnog vodovoda. Apele Regionalnog vodovoda tokom proteklih dvanaest godina gotovo da niko nije čuo, izјavio јe Lakušić

Svaka nova ljetna sezona je izazov za Regionalni vodovod, a čini se da predstojeća predstavlja poseban. Taj izazov je nastao prije svega padom izdašnosti izvorišta "Bolje Sestre" (odakle se vodom snabdiјeva primorјe) usled nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite ovog izvorišta, izјavio јe predsјednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

– Regionalni vodovod Crnogorsko primorje d.o.o. od svog osnivanja do danas u cjelosti јe opravdao funkciju svog postojanja, ostvario i svakodnevno ostvaruje san brojnih generacija koje su tokom 35 godina u izgradnju RVS utkale svoj znoj i znanje. Proteklih dvanaest godina Crnogorsko primorje nije bilo "žedno" jer je u svakom trenutku bilo snabdjeveno neophodnom količinom vode iz Regionalnog vodovoda. Apele Regionalnog vodovoda tokom proteklih dvanaest godina gotovo da niko nije čuo. Zahvaljujući Vladi Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Dritanom Abazovićem, zaustavljena je početkom godine nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska. Time su stvorene pretpostavke da se pristupi sanaciji štete nastale zbog ekocida korita rijeke Morače i izvorišta "Bolje Sestre", kaže Lakušić.

Prema njegovim riјečima, u skladu sa predloženim rješenjima naučne zajednice, Regionalni vodovod vodi intenzivne aktivnosti za gradnju pješčane ustave u koritu rijeke Morače.

– To je privremena mjera kojom bi se u ljetnjem periodu obezbijedilo podizanje nivoa podzemnih voda u drugoj zoni sanitarne zaštite. Ova mjera bi trebalo da obezbijedi najmanje 50 l/s vode, kao i da posluži kao eksperiment koji će potvrditi stavove naučne zajednice. Istovremeno uspješnost ovog projekta će poslužiti da se utvrde rješenja za izgradnju ustava u koritu rijeke Morače koje će biti trajnog karaktera.

U plusu skoro 800.000 eura

– Posebnu pažnju Regionalni vodovod posvećuje aktivnostima na planu poboljšanja organizacije rada i podizanja nivoa upravljanja ovim veoma značajnim Društvom. Usvojen je čitav niz akata: Statut Društva, Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnika o zaradama i drugim primanjima itd. Kruna svih tih aktivnosti koje su vođene kroz veoma dobru saradnju sa Sindikalnom organizacijom je i nedavno potpisivanje kolektivnog ugovora. Na taj način je još jednom potvrđeno da je samo dobro organizovanim timskim radom uz punu odgovornost svakog zaposlenog moguće postići dobre rezultate koje Regionalni vodovod postiže, kako na planu ostvarivanja svoje primarne funkcije (uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja), tako i na planu unutrašnje organizacije rada. Najbolji pokazatelj takvog rada je ostvareni pozitivan finansijski rezultat u prošloj godini od 789.656 eura, zaključuje Lakušić.

Istovremeno se vode pripremne aktivnosti za izgradnju (prije ljeta 2024. godine) postrojenja stacionarnog tipa za prečišćavanje vode, kapaciteta do 500 l/s. Regionalni vodovod je u okviru svoje nadležnosti preduzeo sve neophodne radnje ali se dovodi u pitanje realizacija navedenih projekata zbog nedobijanja UT uslova od strane nadležnih organa i institucija, pa isti moraju snositi direktnu odgovornost ako ne dođe do njihove realizacije. Napominjemo, da predloženu mjeru – izgradnju filterskog postrojenja za prečišćavanje vode kontejnerskog tipa nijesmo realizovali u ovoj godini upravo zbog nedobijanja UT uslova. Ova mjera je trebalo da obezbijedi 100 l/s vode za ovu turističku sezonu. Kakve će biti posledice, vrijeme će ubrzo pokazati, istakao јe Lakušić.

Poručuјe da јe Regionalni vodovod kao i svakog proljeća izvršio sve neophodne pripreme za predstojeću ljetnju turističku sezonu, odnosno stvorio sve tehničko-tehnološke pretpostavke za urednu distribuciju vode za potrebe Crnogorskog primorja.

– Regionalni vodovod je započeo realizaciju druge faze izgradnje RVS koja podrazumijeva povećanje kapaciteta sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa postojećih 330 na 750 l/s vode. Ovom fazom predviđena јe izgradnja novog cjevovoda DN 700mm, od PK "Prijevor" do Tivta, u dužini od cca16 km. Ovih dana je uspješno realizovana izgradnja prve dionice cjevovoda, dužine 2,2 km na potezu PK "Prijevor" – Lastva Grbaljska, vrijednosti 1.642.957 eura. Prije dva mjeseca je u saradnji sa Upravom za saobraćaj potpisan ugovor sa kineskim konzorcijumom "Shandong" za izgradnju druge dionice cjevovoda (cca14 km), od Jaza do Tivta, čija preliminarna vrijednost radova iznosi 53.915.261,77 eura, od čega se za izgradnju cjevovoda odnosi 9.172.353,74 eura bez PDV-a, naglasio јe Lakušić.

Dodaјe da јe planirano da se ova aktivnost završi za dvije godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:36