/ Foto: SASA MATIC
20/07/2022 u 18:25 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekarima startna plata 2.000 eura, bolje plaćeni i od premijera

Očekujem da će uvećanje plata spriječiti odlaske iz javnog zdravstvenog sistema kod privatnika, dok će odlazaka u inostranstvo uvijek biti, rekla je Кrivokapić

Dok Ministarstvo zdravlja pokreće kontrole i akcije da se ograniči rad medicinskog kadra kod privatnika, a kompletna javnost kritikuje velike liste čekanja na pregled u Кliničkom centru Crne Gore, doktori čekaju julsku platu uvećanu za nekoliko stotina eura. Radi se o trećem po redu povećanju zarada, koje će biti najveće u javnom sektoru.

Sindikati ističu da je usvajanjem Zakona o zaradama u javnom sektoru napravljen jaz u zaradama između ljekara i univerzitetskih profesora, na jednoj strani, i medicinskih tehničara, saradnika i nastavnika u školama, na drugoj.

Objašnjavaju da će ljekari i univerzitetski profesori od 1. avgusta primati od tri do šest puta veće plate od medicinskih tehničara i nastavnika.

Prema njihovim riječima, ljekari i profesori na fakultetima imaće startnu platu oko 2.000 eura, koja može rasti i za dodatnih 50 odsto po osnovu dežurstava, dopunskog rada i časova preko norme.

Zarade ljekara i profesora sa dodacima biće veće od plate premijera Dritana Abazovića, koja iznosi oko 1.700 eura, i predsjednika države Mila Đukanovića, koji mjesečno prima 2.100 eura.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su pokrenuli kontrolu dopunskog rada ljekara kod privatnika nakon što su im dodatno povećane plate. I

z tog resora su nedavno saopštili da jedan broj ljekara, iako imamo velike liste čekanja u bolnicama, reklamira privatne ustanove u kojima su dopunski angažovani.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je za "Dan" da je startna plata ljekarima i univerzitetskim profesorima po novom Zakonu o zaradama tri puta veća od nastavničke i iznosi preko 2.000 eura.

– Ljekari i univerzitetski profesori će od 1. avgusta imati najveće plate u javnom sektoru, a zarade nastavnika u školama se kreću od 700 do 800 eura. Ljekarima i univerzitetskim profesorima će koeficijenti biti u rangu predsjednika sudova i tužilaca. Ljekari specijalisti i univerzitetski profesori će imati startnu platu oko 2.000 eura, a pored toga primaju dodatke za dežurstva, noćni rad, rad preko norme, i pojedini će mjesečno zarađivati i preko 3.000 eura. Njihove plate su veće nego u svim drugim javnim ustanovama, policiji, obrazovanju... Mi nijesmo protiv povećanja plata ljekarima i preofesorima, ali tražimo da se vrednuje i naš rad jer smo ostali u zapećku i imamo zantno manja primanja – rekao je Božović.

Ostali obespravljeni

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Кolašinac kazala je za "Dan" da se nakon trećeg uvećanja plata ljeakrima od početka godine zdravsteni saradnici i srednji kadar se osjeća se obespravljeno i diskriminisano, degradirano i odbačeno od zdravstvenog sistema.

- Ovi ljudi rade ništa manje predano i značajne poslove od ljekara. Zdravsteni sistem je kompaktan, sistem spojenih sudova čijom podjelom se dovodi do urušavanja istog. To što je nekome politički momenat dao 5 minuta prostora da napravi haos u zdravstvenom sistemu koji sada savjet stručnjaka pokušava da riješi ne znači da je niti ispravno, niti zakonito niti nepromjenjivo. Sa stupanjem na snagu Zakona o javnim zaradma razlika u platama sada već izosi skoro 1:3, recimo između fakultetski obrazovanog zdravstvenog saradnika sa trogodišnjom specijalizacijom na Medicinskom fakultetu i doktora specijaliste a kod srednjeg kadra kako zdravstvenih saradnika, tako i srednjeg medicinskog kadra ta razlika, moja je pretpostavka ide i više. Ne mogu dati tačne cifre jer su plate u zdravstvu, tačnije palte ljekara za sada bez obzira na zahtjeve sindikata o transparentnosti i dalje ne objavljenje, ali znam sigurnog da je taj jaz zapanjujući i za razvijenije zemlje od Crne Gore. Zarade koje su pripale ljekare svim ovim izmjenama dopunama bez dileme i jesu realna plata koju oni treba da imaju - kaže Popović Кolašinac.

Ljiljana Кrivokapić iz Samostalnog sindikata zdravstva kazala je za "Dan" da će plate specijalistima biti između 2.000 i 3.000 eura sa minulim radom, dežurstvima i ostalim dodacima.

image

Krivokapić

Foto: Arhiva, Dan

– Plate će biti uvećane od 400 do 500 eura. Očekujem da će uvećanje plata spriječiti odlaske iz javnog zdravstvenog sistema kod privatnika, dok će odlazaka u inostranstvo uvijek biti – rekla je Кrivokapić.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Jovan Drašković kazao je za "Dan" da je izmjenama zakona neprihvatljivo narušen odnos između zarada prosvjetnih radnika i zarada ljekara i univerzitetskih profesora.

– Uvažavajući značaj njihovih profesija i trud uložen u obrazovanje, potpuno nam je prihvatljiv bio odnos zarada 1:2. Sada odnos koeficijenta ide i do 1:3, a u stvarnosti će zarade mnogima biti i do 6 puta veće nego nastavnicima. To teško da je pravedno i realno. Zato zatijevamo od Vlade i Skupštine Crne Gore da nam pojasne svoje viđenje značaja obrazovanja i nastavničke profesije. Pozdravljamo prihvatanje našeg zahtjeva i početak rada na izmjenama granskog kolektivnog ugovora, kako bi došlo do uvećanja koeficijenata prosvjetnim radnicima. Međutim, kako to usaglašavanje može potrajati, neophodno je da prije početka nove školske godine dođe do zajedničkog sastanka predstavnika SPCG sa ministrima prosvjete i finansija, kako bi postalo jasnije šta, kada i koliko možemo da očekujemo. Prosvjetni radnici Crne Gore zaslužuju toliko – istakao je Drašković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:31