Rezultat glasanja / - FOTO: BILJANA MARKOVIć
29/07/2022 u 19:00 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lokalni parlament dao zeleno svijetlo: Nove cijene vode u Kotoru

Prema riječima vd direktora doo "Vodovod i kanalizacija Kotor" Đura Markovića, koji je dužnost preuzeo od Lazara Kordića, u odnosu na dosadašanje cijene, povećanje je od 10 do 12 odsto

Skupština opštine (SO) Kotor je na današnjoj sjednici dala zeleno svijetlo na novi cjenovnik komunalnih usluga i javnog vodosnabdijevanja po kojem će kubik vode za domaćinstva, bez pdv-a, koštati 1,02 eura, a za pravna lica 1,70.

Fizička i pravna lica u Kotoru će ubuduće za uslugu odvođenja komunalnih otpadnih voda po metru kubnom, bez pdv, izdvajati 0,27 eura (varijabilni dio) odnosno 0,79 (fiksni dio).

Prema riječima vd direktora doo "Vodovod i kanalizacija Kotor" Đura Markovića, koji je dužnost preuzeo od Lazara Kordića, u odnosu na dosadašanje cijene, povećanje je od 10 do 12 odsto.

"Vodovod" je podnio zahtjev za utvrđivanje cijene usluge javnog vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za 2022., Regulatorna agencija dala saglasnost 27. januara. Odbor direktora je 31. januara donio cjenovnik na koji saglasnost 24. marta nije dala SO. Preduzeće je zato bilo u obavezi da primjenjuje privremene cijene umanjene za 10 odsto koje u skladu sa Zakonom traju najduže šest mjeseci.

image

Đuro Marković

- FOTO: BILJANA MARKOVIć

-Ne davanje saglasnosti na cjenovnik usluga za 2022. Društvo neće moći da fakturiše usluge korisnicima, ni da ostvaruje prihod od osnovne djelatnosti, poručio je Marković.

Gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) naveo je da je Opština prethodnih šest mjeseci subvencionisala cijenu vode za građane.

-Imamo opcije da SO usvoji ovu odluku, drugu da ne usvoji i da "Vodovod" od sjutra sve račune koje ima na teritoriji opštine fakturiše Opštini, rekao je Jokić.

On je najavio je da će Opština i "Vodovod" sanirati međusobna potraživanja

image

Vladimir Jokić

- FOTO: BILJANA MARKOVIć

Odbornik opozicionog DPS-a Željko Avramović potencirao je pitanje odgovornosti zbog “štete” nastale ranijim neusvajanjem novih cijena vode. Nije mi jasno, kazao je, zašto se na ovu tačku čekalo do kraja jula i zbog čega se to nije uradilo ranije, pa bi i šteta bila manja.

Ko će, pitao je, snositi posljedice za to što će se sredstva za ovu namjenu isplatiti ili već jesu iz budžeta Opštine. Avramović je ocjenio da na cjenu vode dominantno utiče i broj zaposlenih koji je, tvrdi, u zadnjih godinu porastao za 30.

- "Vodovod" ima oko 130 do 150 zaposlenih, a 2021. je imao ispod 100. Niste mogli da sa Kordićem uspostavite komunikaciju; sa njim i ne trebate nego sa Odborom direktora na čijem čelu je vaš član; Vorotović (Darko). Kroz dokumentaciju sam vidio da je, zajedno sa Kordićem, donio odluku da prošle godine isplati zimnicu za radnike po 200 eura. U tom spisku se kaže da je zimnicu primilo 99 ljudi, rekao je Avramović.

On smatra da na cijenu vode utiče i nepovoljan ugovor sa Regionalnim vodovodom, koji je inače sklopljen prije više od 10 godina u periodu bivše vlasti. Avramović je optužio aktuelnu vlast da nije uložila napor da se isti revidira u smislu povoljnije cijene vode ili preuzimanja manje količine.

U "Vodovodu", rekao je vd direktora Đuro Marković, ima 110 zaposlenih od čega 2 na privremenim i povremenim poslovima i 10 na ugovorima.               

Iz koalicije “Za budućnost Kotora” poručili su da je “cijela današnja priča pokušaj prebacivanja krivice”. 

Odbornik Slobodan Lazović (PzP) naveo je da ima saznanja da su, zaključno sa 30. junom, gubici po osnovu privremenih cijena vode oko 270 hiljada eura.                             

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:44